Annons

Dragkampen om nästa års hyror har börjat

Skåne Kostnaderna för att förvalta fastigheter ökar mer än hyrorna. Det menar Fastighetsägarna Syd som vill se en marknadsanpassning av hyrorna för att öka intäkterna. Branschorganisationens årliga pris- och hyresbarometer visar att kostnaderna för de privata fastighetsägarna i södra Skåne stigit med 19 procent sedan mätningarna infördes 1998 samtidigt som hyrorna endast ökat med drygt 14,24  procent, en skillnad på nästan 5 procent. ​

​Utvecklingen hotar det långsiktiga intresset att äga och förvalta fastigheter, varnar Fastighetsägarföreningen.

− Vi har ett intresse gemensamt med Hyresgästföreningen och det är att slå vakt om hyresrätten. Men när kostnaderna drar iväg på det här viset överväger våra medlemmar andra alternativ, säger Nils-Göran Larsson, vd för Fastighetsägarna Syd.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Störst är skillnaden mellan ökade kostnader och höjda hyror i skånska Skurup där skillnaden uppgår till hela 14,07 procent.

− Att kostnaderna ökar beror främst på sådant vi fastighetsägare inte kan påverka, som kommunala avgifter, förklarar Nils-Göran Larsson.

Annons

Han befarar att ombildningarna till bostadsrätter kommer att öka kraftigt.

Läs ocksåMedlare ska få fart på hyresförhandlingarna: "Komplicerat"

− Ombildningar var tidigare ett storstadsfenomen men det håller nu på att sprida sig till mindre orter.

Peter Olsén, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen i södra Skåne, menar att rapporten ska ses som ett taktiskt utspel inför hyresförhandlingarna. Att det skulle vara kris i branschen håller han inte med om.

− Intresset för att köpa fastigheter är enormt just nu, det skulle knappast vara fallet om det var en olönsam bransch.

Annons
Läs ocksåVärd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det"Höjning av hyra. KBAB. Procent. Hyresförhandlingar, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen. Hyresvärdar. Värd.

Ombildningar ökar snarare eftersom dagens lagstiftningen gör det lönsammare att sälja till en bostadsrättsförening, menar han. Höjda hyror löser ingenting:

− Snarare skulle det innebära att den enskilde hyresgästen tjänar på att köpa en bostadsrätt. För att hyresrätten ska behålla sin ställning måste man tvärtom göra boendet mer prisvärt.

Läs också 15 procent högsta yrkandet hittills i Aros-Gävle – se om din värd är med på listan Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.