Annons

Dramatisk ökning av antalet hemlösa i Helsingborg

Helsingborg Förra året fanns det 71 hemlösa som behövde en bostad akut. I år är det 122 stycken. Det visar Helsingborgs stads rapport om hemlöshet.
Dinah Åbinger socialdirektör och Anders Lundström (KD), ordförande i socialnämnden presenterade idag årets kartläggning av hemlöshet i Helsingborg. Foto: Gry Berglind

− Vi vet inte exakt varför antalet hemlösa har ökat i Helsingborg. Värmestugan kan vara en del av svaret. I år är första gången de är med som uppgiftslämnare. De kan ha kontakt med personer som vi normalt inte kommer i kontakt med. Lägg därtill bostadsbristen, säger Björn Petersson, verksamhetchef vid vuxenomsorgen.

Sedan 2008 görs varje år en kartläggning av antalet akut hemlösa i Helsingborg. Kartläggningen genomförs av socialförvaltningen vuxen tillsammans med Hemlösas Hus, Ria – Hela människan, PO-Skåne, Värmestugan och utvecklingsnämnden. Det går ut på att under en vecka räkna antalet akut hemlösa i staden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I årets kartläggning som genomfördes i vecka 3, konstateras att det finns 122 personer som är i ett akut behov av bostad. Av dem är 18 personer uteliggare, 73 lider av psykisk ohälsa/missbruk, 44 har endast behov av en bostad och 35 hade barn under 18 år, de hade dock inte vårdnaden. Av de 122 personer som är i akut behov av en bostad har 88 kontakt med socialtjänsten.

Det finns stora kunskapsluckor om varför antalet hemlösa har ökat, vem de är och varför de är det. Därför ska socialförvaltningen nu göra ett antal åtgärder:

• Kartlägga stöd- och hjälpbehov hos målgruppen

Läs ocksåHemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad förstAza Cheragwandi, (S), kommunalråd i Huddinge.

• Bedriva uppsökande verksamhet mot föreningar och individer

Annons

• Sprida information och kunskap om socialförvaltningens arbete

• Se över den byråkratiska delen för att bli effektivare

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

• Tillsätta en lokal hemlöshetsamordnare som bland annat ska arbeta vräkningsförebyggande

Dinah Åbinger är socialdirektör och tror att en förklaring till att antalet hemlösa ökat i Helsingborg är en konsekvens av bostadsbristen.

− Bostadsbristen ökar inte bara i Helsingborg utan i hela Sverige. Vi ser även en ökning av personer som bara har ekonomiska problem och som behöver en bostad. Det är inte längre enbart den ”traditionella” missbrukaren eller den ”traditionella” hemlösa som har ett akut behov av en bostad.

Annons

 

 

Fakta: Hemlöshet

Helsingborgs stad använder sig av Socialstyrelsens definition av hemlöshet. ”En person är hänvisad till akutboende, härbärge, jourboende, skyddat boende eller sover utomhus eller i offentliga utrymmen.”

Läs också Barnfamilj på nio personer kastas ut efter sena hyror – Valentine: ”Det här kommer bli jättesvårt” Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter Därför ratas succémetoden mot hemlöshet: ”Tror att man väljer missbruk”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.