Annons

Drev kennel i studentlägenhet – 25 hundar omhändertogs

Norra Djurgårdsstaden Kvinnan födde upp hundar i en studentlägenhet. Grannar vittnar om en obeskrivlig stank i korridoren och hundbajs på gården.
Foto: Pixabay
Den 22 oktober beslutade Länsstyrelsen i Stockholm att omedelbart omhänderta kvinnans hundar. I lägenheten fanns då 25 små hundar i blandade åldrar. Hundarna på bilden är en genrebild och föreställer inte hundarna i artikeln.

På Roslagstullsbacken i Norra Djurgårdsstaden har Svenska Bostäder studentlägenheter där det är tillåtet att bo med hund. Men inte på vilket sätt som helst. I ett av husen har en kvinna i 50-års åldern fött upp hundar i studentlägenheten. Grannar vittnar om att kvinnan haft olika många hundar i minst ett år i lägenheten och att det är ett väldigt liv från hundarna och att kvinnan inte plockar upp efter hundarna, så det är hundbajs lite överallt på gården.

I maj fick Länsstyrelsen i Stockholms län in en djurskyddsanmälan angående hundarna, som enligt anmälan ofta fick sitta i en bil utanför huset. En granne berättar att det luktar starkt i korridoren där kvinnan bor.

– Det luktar fruktansvärt i hela korridoren. Det är en obeskrivlig biologisk lukt, och det är svårt att säga vad för slags kroppsvätskor det luktar. Om någon kommer på besök och ska passera så får man säga att de ska hålla andan, säger grannen, som vill vara anonym.

Den 22 oktober beslutade Länsstyrelsen i Stockholms län att omedelbart omhänderta kvinnans hundar. I lägenheten fanns då 25 små hundar i blandade åldrar som såg ut att vara av någon bichonhavanaisliknande ras.

Enligt länsstyrelsens rapport rådde kraftiga djurskyddsbrister och enligt motiveringen till omhändertagandet hade hundarna tovor i pälsen och långa klor. När de gick in i lägenheten var det fullt med avföring och urin i samtliga rum, enligt rapporten.

En granne berättar att det luktar starkt av en obeskrivlig, biologisk lukt, i korridoren där kvinnan bor.

De skriver i motiveringen till omhändertagandet att ”bristerna påvisar att bristerna pågått under längre tid och på grund av nuvarande situation och historiskt verkar det vara utsiktslöst att situationen skulle bli bättre.”

Kvinnan har tidigare fått sina hundar omhändertagna. I början av året registrerade hon en enskild firma med hunduppfödning.

Kvinnan vill inte inte kommentera omhändertagandet, men hennes ombud säger till Hem & Hyra att de ska överklaga beslutet.

– Länsstyrelsens djurskyddsenhet med poliser borrade sig in i en hyreslägenhet utan beslut om husrannsakan och stal alla hundarna. Fullständig rättslöshet råder med personer som utnyttjar myndigheter för att sätta dit sina grannar. Alla djurägare kan drabbas på detta sätt. Hundarna och katterna kan vara hur välskötta som helst, men elaka grannar kan göra hur stor skada som helst, säger ombudet.

Länsstyrelsen i Stockholms län vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger att de genomför djurskyddskontroller efter att en anmälan kommit in. Ibland hemma hos djurägaren och ibland via brev eller telefon.

– Om det uppmärksammas djurskyddsbrister vid en kontroll och de är allvarliga så kan länsstyrelsen fatta beslut om omedelbart omhändertagande av de djur som utsätts för dessa brister, detta fattas enligt djurskyddslagen, säger Joakim Johansson, chef för Länsstyrelsen i Stockholms enhet för djurskydd.

I ett av husen på Roslagstullsbacken födde en kvinna upp hundar i en av studentlägenheterna.

Hunduppfödaren är inte student och bor bara tillfälligt i studentlägenheten. Personen som har förstahandskontraktet är uppsagd, men något beslut om avhysning är inte taget än.

Hyresvärden Svenska Bostäder vill inte heller kommentera det enskilda fallet, utan väljer att svara på vad som gäller generellt hos Svenska Bostäder.

Vad händer om man blir uppsagd men vägrar flytta?

– Det prövas i hyresnämnden. Det gäller oavsett om det är en studentlägenhet eller en lägenhet ur ordinarie bostadskön, säger Jonas Elamsson, kommunikationschef Svenska Bostäder.

Vad gäller för husdjur i Svenska Bostäders fastigheter?

– I våra ordningsregler står det att man ska ”hålla tillsyn över hund, katt eller annat husdjur så att husdjuret inte orsakar störningar, skador eller förorenar lekplatser och trädgårdsytor eller utrymmen i huset och att husdjuret inte springer lös inom fastigheten samt att inte inom fastigheten lägga ut mat till djur.”

Behöver man vara student för att bo i lägenheterna på Roslagstullsbacken?

– Vi gör, terminsvis, en studieprövning för alla som bor i våra studentlägenheter. För fortsatt boende gäller att hyresgästen presterat minst 15 högskolepoäng per termin. I samband med prövningen begär vi även in ett registreringsintyg på minst 15 högskolepoäng för innevarande termin, säger Jonas Elamsson.

Fakta: Djurskyddslagen
  • Enligt 9 kap. 6 § i djurskyddslagen ska Länsstyrelsen fatta beslut om att omedelbart omhänderta ett djur om det är utsatt för lidande och om det bedöms vara utsiktslöst att lidandet för djuret blir avhjälpt.
  • Om ägaren till djuret är okänd eller inte kan nås eller om det i övrigt bedöms vara absolut nödvändigt från djurskyddssynpunkt.
  • Dessa beslut kan fattas om exempelvis djurägaren av någon anledning inte kan ta hand om sina djur och de är kvarlämnade utan tillsyn i bostaden utan någon annan som kan ta hand om dem, om djuren är sjuka eller skadade och inte får vård för detta, om skötseln av djuren är kraftigt eftersatt och/eller om miljön där djuren befinner sig är kraftigt eftersatt.
  • Det kan också vara en kombination av flera brister som leder fram till ett sådant beslut.

Källa: Länsstyrelsen i Stockholms län


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.