Annons

Drog om elen – hotades med uppsägning

Nyheter Husets ordinarie elsystem för uppvärmning dög inte – i stället kopplade kvinnan om sitt element till hushållselen. Då svarade värden med krav på skadestånd och vräkning.

När värmen försvann hos grannen ovanför pekades den 56-åriga kvinnan ut. Det visade sig att hon på eget bevåg hade kopplat om värmeelementen i sin lägenhet från hyresvärdens elcentral till den elcentral som avser hennes hushållsel. 

Kvinnans förklaring till tilltaget var att värden brustit i sitt underhåll och att hon ville komma tillrätta med golvdraget i sin bostad. Något hon anser omfattas av hyresgästens självhjälpsrätt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden, en stiftelse i centrala Stockholm, uppskattade inte 56-åringens ingrepp. Med hänvisning till att hon ska ha orsakat elavbrott samt utsatt boende och anställda för risk att drabbas av brand och elchock sades hennes hyreskontrakt upp med omedelbar verkan.

Annons

Hovrätten är dock av annan mening. Av bevisningen som framförts går det inte att utan tvivel fastslå att kvinnan orsakat problemen i husets värmesystem. Därmed är varken hyresvärdens vräknings- eller skadeståndskrav giltiga. 

Kvinnan ersätts dock med 30 000 kronor som ersättning för sitt arbete med målet.

Annons
Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.
Fakta: Självhjälpsrätt

Innebär att hyresgästen åtgärdar ett fel på hyresvärdens bekostnad. Det kan bli aktuellt om en hyresvärd underlåter att renovera en lägenhet som har en standard som är lägre än den som hyresgästen har rätt att kräva.

Läs också Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia" Efter ombildningen – blir av med sin uteplats: "Det kan bli bråk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.