HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Drog om elen – hotades med uppsägning

Nyheter Husets ordinarie elsystem för uppvärmning dög inte – i stället kopplade kvinnan om sitt element till hushållselen. Då svarade värden med krav på skadestånd och vräkning.

När värmen försvann hos grannen ovanför pekades den 56-åriga kvinnan ut. Det visade sig att hon på eget bevåg hade kopplat om värmeelementen i sin lägenhet från hyresvärdens elcentral till den elcentral som avser hennes hushållsel. 

Kvinnans förklaring till tilltaget var att värden brustit i sitt underhåll och att hon ville komma tillrätta med golvdraget i sin bostad. Något hon anser omfattas av hyresgästens självhjälpsrätt.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Hyresvärden, en stiftelse i centrala Stockholm, uppskattade inte 56-åringens ingrepp. Med hänvisning till att hon ska ha orsakat elavbrott samt utsatt boende och anställda för risk att drabbas av brand och elchock sades hennes hyreskontrakt upp med omedelbar verkan.

Hovrätten är dock av annan mening. Av bevisningen som framförts går det inte att utan tvivel fastslå att kvinnan orsakat problemen i husets värmesystem. Därmed är varken hyresvärdens vräknings- eller skadeståndskrav giltiga. 

Kvinnan ersätts dock med 30 000 kronor som ersättning för sitt arbete med målet.

Läs ocksåIskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet
Fakta: Självhjälpsrätt

Innebär att hyresgästen åtgärdar ett fel på hyresvärdens bekostnad. Det kan bli aktuellt om en hyresvärd underlåter att renovera en lägenhet som har en standard som är lägre än den som hyresgästen har rätt att kräva.

Läs också Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på" Kastade pant från femte våningen mot värdens personal – därför slipper hon vräkning Duschade fast brunnen var tilltäppt – orsakade skada för 400 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.