HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Drygt 500 hyresgäster i Östergötland får ny värd

Östergötland Magnus Lidén säljer de flesta av sina drygt 500 lägenheter runt om i Östergötland för att i stället satsa på kommersiella fastigheter i centrala Linköping.
Foto: Jenny Knutsson
De här hyreshusen på Järnvägsgatan i Fornåsa, som Magnus Lidén köpte 2013, finns bland de som nu har sålts.

– Jag byter inriktning på verksamheten. Anledningen är att det dök upp ett bra erbjudande och som läget är nu finns det goda förutsättningar för att sälja lägenheter. Om fem år vet man inte hur det ser ut, säger Magnus Lidén.

Lidén fastigheter har successivt köpt fastigheter i första hand på mindre orter runt om i framför allt Östergötland. De cirka 500 lägenheter som nu har sålts finns i Åtvidaberg, Horn, Kisa, Brokind, Bestorp, Borensberg, Fornåsa och Motala. Dessutom har en fastighet i Vetlanda kommun sålts. Lidéns lägenheter på Bävervägen i Finspång ligger också ute till försäljning och där är en affär på väg att slutföras. I flera fall är det vänner och släktingar till Magnus Lidén som är köpare.

Läs ocksåTvå lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon

En del av de berörda fastigheterna har bara varit i Lidéns ägo i några få år, som till exempel de 64 marklägenheter i Horn som företaget köpte av kommunala Stiftelsen Kindahus för tre år sedan.

Var tanken från början ett kortsiktigt ägande?

– Nej, inte alls. Det var menat som en långsiktig investering. Men när jag fick förslag om att köpa i Linköping behövde jag sälja för att finansiera det.

Läs ocksåOckupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över

Han berättar att försäljningen inbringar totalt omkring 250 miljoner kronor medan han köper för mer än så. Det rör sig om kontors- och butikslokaler men även ett 40-tal hyreslägenheter i Linköpings centrum. Vem eller vilka som säljer vill han inte uppge i dagsläget.

– Allt är inte helt klart än så därför vill jag vänta med att gå ut med det, säger han.

Magnus Lidén konstaterar att det inte har varit helt enkelt att förvalta lägenheter som ligger så utspritt i flera olika kommuner. Det har också förekommit en del kritik från hyresgäster mot hur underhållet har skötts. Bland annat har missnöjda hyresgäster i Fornåsa vänt sig till Hyresgästföreningen. Men enligt Magnus Lidén har beslutet att sälja ingenting med det att göra.

Läs ocksåÖver 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda

– Nej, jag vill testa någonting annat helt enkelt, säger han.

Läs också (V) tar strid mot försäljning av Alingsåshems lägenheter Sälja eller inte sälja hyresrätter? - det är frågan för Skövdebostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.