Annons

Drygt en halv procent i hyreshöjning hos Vätterhem

Jönköping Hyresgästföreningen och Vätterhem har enats om hyrorna i en tvåårsuppgörelse. Från årsskiftet höjs hyran med 0,575 procent. Även 2018 höjs hyran med samma nivå.

Jönköpings kommunala bostadsbolag Vätterhem och Hyresgästföreningen Sydost har kommit överens om hyresnivåerna för kommande två år. Det är första gången i Vätterhems historia som parterna gör en tvåårsuppgörelse.

När hyran höjs vid årsskiftet med 0,575 procent motsvarar det i genomsnitt en höjning på månadshyran med 30 kronor för en lägenhet på 70 kvadratmeter. Även 2018 höjs hyran med 0,575 procent.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresgästföreningens förhandlare Joel Ahonen summerar förhandlingen:

– Det har varit väldigt bra. Det har varit en god stämning. Vi har träffats ett antal gånger och fört en dialog om förutsättningarna både för företaget och för hyresgästerna och vi har kunnat enas om den här nivån.

Annons

Läget är gynnsamt för att kunna göra ett tvåårsavtal, konstaterar Joel Ahonen.

Läs ocksåHögsta höjningen på decennier - hyresgästen Mia: "Jag blir chockad"Mia Rosell, hyresgäst hos Vätterhem, konstaterar att många av hennes grannar redan kämpar med att få ekonomin att gå ihop.

– Vi ser att för 2017 och 2018 händer det lite inom ekonomin i det stora hela. Det verkar vara stiltje och vi känner oss trygga i det här. Höjningen är även så pass låg att vi känner att vi inte tar risker. Det känns tryggt i dagens läge.

Thorbjörn Hammerth, Vätterhems vd, är även han tillfreds med uppgörelsen.

– Jag tycker att vi har haft bra samförstånd och ett bra samarbetsklimat med Hyresgästföreningen. Det är rimliga nivåer med tanke på att den finansiella marknaden ser ut som den gör. Samtidigt är vi kostnadseffektiva och det kommer hyresgästerna till nytta. Vi vill ha låga, anständiga hyreshöjningar och vi vågar hålla den här nivån, säger Thorbjörn Hammerth.

Annons
Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

Vid årsskiftet sänker Vätterhem även debiteringen för vatten. Det handlar främst om varmvattnet, som samtliga hyresgäster debiteras för genom så kallad individuell mätning. Thorbjörn Hammerth förklarar att kostnaden för varmvatten brukar ligga på omkring 150 kronor i månaden. Sänkningen motsvarar fem, sex kronor på den kostnaden.

Hyresuppgörelsen berör 7 136 av Vätterhems lägenheter.

Fakta: Hyran 2017 Jönköpings län

Från 1/1 2017:

Linden i Nässjö: 0,5 %
Vätterhem: 0,58 %
Tranåsbostäder: 0,6 %
Finnvedsbostäder: 0,62 %
Eksjöbostäder: 0,6 %
Sävebo: 0,65 %
Witalabostäder: 0,72 %
VsBo: 0,48 %

Från 1/4 2017:

Gislavedshus: 0,5 %

Läs också Spottande hyresgäst blir av med lägenheten Spottar mot personalen och kallar dem "idioter" - nu tvingas hyresgästen flytta Politiker anklagades för svartuthyrning - fick rätt genom 16 år gammalt löfte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.