HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Dyrare bo hos privatvärd

Stockholm Nästan 700 kronor mer i månaden. Så mycket högre är hyran hos en privatvärd i Stockholm jämfört med allmännyttan, visar en ny rapport.

Siffrorna i rapporten Statistik om Stockholm Bostäder hyror 2011, som tagits fram av Sweco Eurofutures, på uppdrag av Stockholm stad, talar sitt tydliga språk. Det är nästan alltid dyrare att bo hos en privatvärd än hos ett kommunalt bostadsbolag i Stockholm stad.

Enligt Maria Palme, förhandlingschef på Hyresgästföreningen Stockholm, beror skillnaderna på bland annat påtaglighetsrekvisitet, som gör att privatvärdarna kan begära cirka fem procent högre hyra jämfört med en likvärdig lägenhet i allmännyttan.
– Sedan renoverar vissa privata fastighetsägare med extra finesser som är standardhöjande, som hyresgästerna kanske inte efterfrågar men som höjer bruksvärdet och gör att de kan begära högre hyra, säger hon.

Läs ocksåTommys fru fick demensboende – hyran dubblades mot vanlig etta

I rapporten framgår att hyrorna generellt är högre hos privatvärdarna men att skillnaderna är stora mellan olika lägenhetsstorlekar och byggår. En trea som byggdes eller totalrenoverades 1991-2010 eller 1941-1950 kostar cirka 800 kronor mer hos en privatvärd än hos allmännyttan. Samtidigt kostar en trea som byggdes eller totalrenoverades 1961-1970 lika mycket hos de privata som allmännyttiga värdarna. Bland de största skillnaderna finns bland treor som byggdes eller totalrenoverades innan 1940, de kostar i genomsnitt 1800 kronor mer i månaden hos en privatvärd än hos de kommunala bostadsbolagen.

Annons

En annan slutsats i rapporten är att den som bor i innerstan, i genomsnitt betalar 1 243 kronor per kvadratmeter/år i hyra jämfört den som bor i söderort som betalar 1 061 kronor per kvadratmeter/år.

Högst hyra har lägenheter som är byggda eller ombyggda mellan åren 1991-2010,  medan  lägenheter som är byggda eller renoverade mellan 1951-1970 har lägst hyra.

Annons
Läs ocksåDe lär känna Sverige med nål och tråd
Läs också Lägre hyra när soporna sorteras - Höganäs kan ha hittat lösningen Vill få sänkt hyra med flera tusen Pensionär återkommande sen med hyran - måste flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.