Annons

Dyrare fjärrvärme kan ge högre hyror i Motala

Motala Dyrare fjärrvärme är en av orsakerna till att Platen i Motala vill höja hyrorna med 3,25 procent vid nyår. Det motsvarar 26 kronor per kvadratmeter och år.

Det är framför allt inom tre områden som Bostadsstiftelsen Platen räknar med kostnadsökningar 2013:

* Reparationer, vilket delvis beror på eftersatt underhåll av stammar och vattenledningar som gör att det blir vattenskador.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

* Personalkostnader, man planerar bland annat att nyanställa en elektriker.

* Fjärrvärme, det tidigare avtalet har löpt ut och det nya innebär ökade kostnader på omkring två miljoner kronor nästa år.

Liksom i fjol präglas förhandlingen av en öppenhet parterna emellan som inte finns överallt. 

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

– Vi informerar löpande Hyresgästföreningen om hur det går för Platen och har bland annat kvartalsvisa avstämningar, säger Platens vd Lars Åke Landén.

Annons

– Vi får se allt, bekräftar Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren.

Inför förra årets hyresförhandling begärde Platen att få höja 2 procent. Det blev 1,96. Då stiftelsen tänkte använda hela höjningen till ökat underhåll valde Hyresgästföreningen att acceptera kravet.

Läs ocksåNils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till julMan sitter vid ett bord och håller i en mobiltelefon

– Det är en annan situation i år, i och med att det är andra kostnader som drar i väg. Hyreskravet ligger betydligt högre än förra året samtidigt som räntor och inflation är lägre.

Därför kommer Hyresgästföreningen inte köpa stiftelsens argument rakt av den här gången, enligt Håkan Dahlgren.

– Vi ska jobba som tusan för att se om vi kan få det på en annan nivå, utan att det blir stora nackdelar för hyresgästerna. Men det vore ganska korkat om vi kräver att man ska skära bort si och så mycket och det får en negativ inverkan på hyresgästernas boende.

Annons

Lars Åke Landén är optimistisk och tror att förhandlingarna ändå kommer att gå smidigt.

– Jag tror att vi kommer att kunna hitta lösningar som Hyresgästföreningen kan gå med på, säger han.

Platen har under hösten inlett omfattande renoveringar i Borensberg och tanken är att sedan fortsätta på Ekön i Motala. Det är insatser som kostar mycket pengar och hyrorna höjs för de lägenheter som görs i ordning. Men renoveringarna påverkar inte den generella hyreshöjningen.

– Nej, det ligger vid sidan av, säger Håkan Dahlgren.

Fakta: Hyreskrav i länet

Flera kommunägda bostadsbolag vill höja hyrorna nästa år. Här är deras krav:Platen, Motala: 3,25 % Stångåstaden Linköping: 2,3 %Ramunderstaden, Söderköping: 3,6 %

Två kommunala bostadsbolag i Östergötland tecknade tvåårsuppgörelser med Hyresgästföreningen förra året. Det betyder att hyreshöjningarna för 2013 redan är klara:Bostadsbolaget i Mjölby: 2,8 %Vallonbygden, Finspång: 2,15 %

Läs också Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare Arne hamnade i flyttkarusell som ska pågå i tio år Så blir din hyra 2021 i Östergötland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.