Annons

Efter år av misslyckanden – ägardirektiven förändras

Bromölla År efter år har Bromöllahem misslyckats med att uppnå Bromölla kommuns ägardirektiv. Som en lösning på situationen sänks därför nybyggnationskravet med 25 procent.

Bromölla kommun fortsätter att växa, invånarantalet har under det senaste året ökat med 113 personer. För att möta en ökad efterfrågan på hyreslägenheter har Bromölla kommun under flera år krävt att Bromöllahem ska bygga 20 nya bostäder varje år. Ett mål som på pappret låter bra men som i realiteten inte uppfylls. Under det senaste kommunfullmäktigemötet riktades kritik från kommunens revisorer.

– Det man ser är att man inte uppfyller i ägardirektivens krav om 20 nya lägenheter per år, det är femte året i rad som man inte uppfyller kravet. Vi undrar när detta kommer att ske. Om det är ett ”ska-direktiv” så är det ett ska anser vi, annars bör man döpa om det till ett bör- direktiv eller något annat, säger Joakim Bengtsson, lekmannarevisor för kommunen i Bromöllahem.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

I de nya ägardirektiven har kravet om 20 nya lägenheter per år slopats. Istället ses en formulering vilken ålägger Bormöllahem att skapa 60 nya lägenheter under en mandatperiod. Detta för att bidra till kommunens långsiktiga mål om att öka antalet invånare. Denna omformulering innebär i realiteten ett sänkt nybyggnadskrav med 25 procent.

– Under 2015 byggdes 16 av 20 lägenheter, men nu blickar vi framåt och ser med tillförsikt på att de nya ägardirektiven uppfylls framöver. Det finns goda utsikter för det. Vi ser att det kommer byggas fler bostäder i Bromölla framöver, dels sedan vi sålt mark till olika aktörer. Det kommer att bli väldigt många nyproducerade lägenheter som byggs i etapper i kommunen, säger Jenny Önnevik, ordförande i Kommunstyrelsen.

Annons
Läs också Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde? Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.