Annons

Efter byamötet: Nu drar de igång grannsamverkan i Friggesund

Hudiksvall Cirka 70–80 personer dök upp på det byamöte några Friggesundsbor hade ordnat för att komma tillrätta med den ökade otryggheten på orten. Nu ska några av dem starta grannsamverkan.
Carolina Karlsson och Tommy Halvarsson i Friggesund ska nu dra igång grannsamverkan. Engagemanget bland Friggesundsborna är stort.

Hem & Hyra har tidigare berättat att flera Friggesundsbor reagerat mot den ökade otryggheten, som har att göra bland annat med drogmissbruk och stölder av bensin och bildelar. Särskilt områdena med hyreshus är drabbade. I torsdags hölls ett möte på hemvärnsgården för att hitta lösningar på problemen.

– Jag blev väldigt positivt överraskad! Dels att så många från byn kom, dels att uppslutningen var så bra från polisen, Hudiksvallsbostäder, kommunen och politiker. Vi räknade med att vara cirka tio personer. Det känns oerhört bra att så många ställer upp för byn, säger Carolina Karlsson, som var en av initiativtagarna till byamötet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Många av dem som kom på mötet ställde frågor till representanterna från polisen, Hudiksvallsbostäder och kommunen.

Annons

– Vi fick många bra och viktiga råd om vart vi ska vända oss när och varför, beroende på vad som händer, säger Carolina Karlsson.

Hon uppfattade intresset bland mötesdeltagarna för att starta en grannsamverkansgrupp som stort och starkt. Första steget blir att initiativtagarna får gå en utbildning hos polisen i Hudiksvall. Redan under byamötet gav polisen tips på hur alla kan agera för att öka tryggheten.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Om man till exempel ser någon man inte känner igen kan man gå fram och bara vänligt fråga om personen behöver hjälp med något, säger Tommy Halvarsson, som också var med och ordnade mötet.

Läs också Hyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter” Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant” Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.