HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Efter byamötet: Nu drar de igång grannsamverkan i Friggesund

Hudiksvall Cirka 70–80 personer dök upp på det byamöte några Friggesundsbor hade ordnat för att komma tillrätta med den ökade otryggheten på orten. Nu ska några av dem starta grannsamverkan.
Carolina Karlsson och Tommy Halvarsson i Friggesund ska nu dra igång grannsamverkan. Engagemanget bland Friggesundsborna är stort.

Hem & Hyra har tidigare berättat att flera Friggesundsbor reagerat mot den ökade otryggheten, som har att göra bland annat med drogmissbruk och stölder av bensin och bildelar. Särskilt områdena med hyreshus är drabbade. I torsdags hölls ett möte på hemvärnsgården för att hitta lösningar på problemen.

– Jag blev väldigt positivt överraskad! Dels att så många från byn kom, dels att uppslutningen var så bra från polisen, Hudiksvallsbostäder, kommunen och politiker. Vi räknade med att vara cirka tio personer. Det känns oerhört bra att så många ställer upp för byn, säger Carolina Karlsson, som var en av initiativtagarna till byamötet.

Läs ocksåNye hudikchefen om makt och goda livsmiljöer

Många av dem som kom på mötet ställde frågor till representanterna från polisen, Hudiksvallsbostäder och kommunen.

– Vi fick många bra och viktiga råd om vart vi ska vända oss när och varför, beroende på vad som händer, säger Carolina Karlsson.

Hon uppfattade intresset bland mötesdeltagarna för att starta en grannsamverkansgrupp som stort och starkt. Första steget blir att initiativtagarna får gå en utbildning hos polisen i Hudiksvall. Redan under byamötet gav polisen tips på hur alla kan agera för att öka tryggheten.

Läs ocksåTrygghetsvärdar i Göteborg rapporterar till polisen

– Om man till exempel ser någon man inte känner igen kan man gå fram och bara vänligt fråga om personen behöver hjälp med något, säger Tommy Halvarsson, som också var med och ordnade mötet.

Läs också Niklas mål: trygga grannar Värdarnas kamp mot droger och inbrott kostar miljoner Rasistisk eller modig? Rapporten Lägesbild Norrby upprör i Borås