Annons

Efter Hem & Hyras granskning: Elstöd till hyresgäster blir fråga i riksdagen

Nyheter Hem & Hyras avslöjande att hyresgäster riskerar att bli utan elstöd har blivit en fråga på högsta politiska nivå. Bostadspolitikern Jennie Nilsson (S) kräver att Ebba Busch (KD) svarar på frågor om hur hyresvärdar bör hantera stödet, men energiministern duckar.
Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

Jennie Nilsson är socialdemokraternas talesperson i bostadsfrågor och sitter i riksdagens civilutskott. Hon läste Hem & Hyras granskning som visade att hyresgäster som köper sin el via värden eller har elen inbakad i hyran kan bli helt utan pengar. 

När hyresvärden står på elnätsavtalet går nämligen elstödet dit och värden kan välja om hyresgästerna ska få del av det eller ej. Nästan hälften av de hyresvärdar som svarade på Hem & Hyras enkät tänkte behålla pengarna själva.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Jennie Nilsson, s, har ställt en skriftlig fråga om elstöd
Riksdagsledamoten Jennie Nilsson (S) reagerade på att hyresgäster utan egna elavtal riskerar att bli utan elstöd.

Jennie Nilsson tycker det är djupt orättvist, eftersom alla andra hushåll i södra och mellersta Sverige får elstöd.

– Jag såg er kartläggning och nyhetsrapporteringen kring den och reagerade starkt. Grundpoängen med stödet är givetvis att elkonsumenterna ska få pengarna. Jag tänkte spontant att det inte kan vara regeringens avsikt att stödet inte ska gå till dem, säger hon.

Formell skriftlig fråga om elstöd

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har varken i Hem & Hyra eller andra medier svarat på vad hon tycker om att vissa hyresvärdar tänker behålla elstödet själva. Jennie Nilsson valde därför att ställa en så kallad skriftlig fråga till henne i riksdagen.

– Det är något hon måste svara på. Jag var också nyfiken på vad hon tyckte och det ingår i en ministers uppgift att kunna svara på frågor om deras beslut, säger Jennie Nilsson.

Den skriftliga frågan löd: “Anser statsrådet att hyresgäster med IMD*, eller lägenheter där elen ingår i hyran, ska få ta del av elstödet, och på vilket sätt kommer statsrådet i så fall att agera för att hyresgästerna ska få sina pengar?”

Ebba Busch svarar på skriftlig fråga om elstöd
Energiminister Ebba Busch (KD) ansvarar för elstödet som går ut till de hushåll och företag som hade elnätsavtal den 17 november 2022.

Nu har Ebba Busch svarat. Hon skriver att regeringen prioriterade att elstödet skulle kunna nå så många hushåll som möjligt så snabbt som möjligt. En mer detaljerad lösning skulle ha tagit betydligt längre tid att genomföra.

“De hyresvärdar som får del av elstödet kommer att ha möjlighet att slussa stödet vidare till hyresgästerna”, skriver hon.

Annons

”Kunde kalla till sig aktörerna”

Jennie Nilsson tycker att det är ett icke-svar.

– Hon konstaterar bara att hyresvärdarna har möjlighet att slussa stödet vidare. Det är väl självklart!

Läs ocksåHyresgäster blir utan el-stöd när värdarna behåller pengarna - Ulf, 74: "Det blir ett jäkla hallå"Hyresgäster blir utan el-stöd.

Vad hade du förväntat dig?

– Jag tycker det hade varit rimligt att uttrycka att meningen är att stödet ska gå till den som haft kostnaden. Om man inte vill reglera det på något sätt så kunde hon ändå kalla till sig aktörerna för att en dialog om det. 

Om Ebba Busch uttalade en tydlig förväntan på hyresvärdarna så skulle det kunna påverka deras sätt att hantera stödet, tror Jennie Nilsson. 

Läs ocksåElprisstödet - så blir det för dig som hyresgästElprisstöd försenas. Bilden visar pengar och en uppåtgående kurva.

– Hon kunde också ha svarat att det här var en effekt hon inte hade tänkt på, men ska ta i beaktande inför nästa stödomgång. 

Få hyresgäster fick s-regeringens elstöd

I fjol delade den dåvarande socialdemokratiska regeringen ut elpriskompensation enligt en annan modell. Pengarna gick till hushåll som hade mer än 700 kWh elförbrukning per månad under december 2021 till februari 2022. 

De flesta hyresgäster som har varmhyra kommer inte upp i den förbrukningen och fick därför ingenting. De som köper el via värden fick inte heller något, eftersom företag inte fick del av fjolårets elstöd.

Annons

Hur tänkte ni kring rättvisan för hyresgäster då?

– Det stödet hade också brister. Vi valde ett generell modell för att det skulle gå väldigt snabbt. Nu är poängen också att det ska gå snabbt, men ingen tycker väl att det har gjort det, säger Jennie Nilsson.

Hem & Hyra har åter sökt Ebba Busch för att ställa frågor om hur hon tycker att hyresvärdarna bör göra, men har inte fått något svar.

”Bör göra det så långt som möjligt”

Efter artikelns publicering kommer ministerns pressekreterare med en kommentar från departementet:

”Enligt det förslag som remitterades den 20 februari finns det inget krav på att hyresvärdar ska föra vidare stödet till hyresgäster. Förslaget innebär därmed att det blir en fråga för varje hyresvärd och hyresgäst. Rent generellt anser dock regeringen att de bör göra det så långt som möjligt.”

*Fotnot: IMD står för individuell mätning och debitering, en modell där hyresvärden står för elavtalet men varje lägenhet har en egen elmätare. Kostnaden för elförbrukningen läggs normalt på hyresavin.

 

Fakta: Fakta: elstöd till privatpersoner
  • gäller elförbrukningen oktober 2021 till och med september 2022
  • privatpersoner i elområde 4 får 79 öre och i elområde 3 får 50 öre per kilowattimme
  • pengarna delar ut till den som stod på elnätsavtalet den 17 november 2022
  • ett nytt el-stöd för förbrukningen i november-december 2022 till privatpersoner i hela landet kommer senare i vår
  • läs mer om elstödet till dem som har egna elnätsavtal här
  • ett särskilt elstöd till företag – däribland många hyresvärdar – planeras att delas ut i juni
Läs också Herrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter  Dragiga hyreshus med elvärme: ”Om man tänder ett ljus så ser man hur lågan viftar” Direktverkande el: Yvonne, 74, jobbar extra för att ha råd med elräkningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.