Annons

Värd säger nej till ensamstående Lisa – ”lägenheten avsedd för två vuxna och två barn”

Solna Lisa Edorsson blev erbjuden en fyrarumslägenhet i Solna och tackade ja. Men trots att hon uppfyllde alla krav ville värden inte skriva kontrakt. ”Jag blev verkligen chockad,” säger hon till Hem & Hyra.
Foto: Ida Karlsson
Lisa Edorsson i porten till flerfamiljshuset i Vireberg där hon erbjöds men senare nekades en lägenhet. ”Här skulle jag ha bott. Det var ju jättekonstigt att jag inte fick lägenheten”, säger hon.

Lisa Edorsson nekades nyligen en lägenhet för att hon är ensam vuxen med tre barn.

Dagen efter hon blivit erbjuden en lägenhet, tackat ja och skickat in alla intyg loggade hon in hos Bostadsförmedlingen i Stockholm. Då stod det ”ej aktuell för lägenheten” på hennes sida.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Jag vet att jag uppfyllde krav på inkomst och att jag inte har några anmärkningar så jag blev verkligen chockad.

Hon ringde handläggaren för att fråga varför hon nekats kontraktet, eftersom hon var först att bli erbjuden bostaden med sina 15 år i kön. Då fick hon veta att fastighetsägaren valt att ta tillbaka annonsen för att göra förändringar i kraven.

”En vuxen och tre barn dög inte”

Enligt Bostadsförmedlingen har hyresvärden rätt att ta tillbaka lägenheten om inget avtal tecknats, då avbryts förmedlingen och intresseanmälan är inte längre aktuell.

När lägenheten kom ut igen hade godkända hushållsmedlemmar minskat från fem till fyra i annonsen. Lisa uppfyllde fortfarande kraven.

– Då fick jag som svar att de avsåg två vuxna och två barn i lägenheten då det är en liten fyra. ”Men sådana krav går inte att skriva ut,” sa Bostadsförmedlingen.

Enligt handläggaren avsåg hyresvärden ett rum per barn och att föräldrarna delar ett rum.

Läs ocksåEnsamstående Lisa nekades lägenhet – så svarar Bostadsförmedlingens vd

– En vuxen och tre barn dög inte. Man kände sig så nedvärderad. Att man inte får en lägenhet för att man är ensamstående och har tre barn, säger Lisa Edorsson.

Annons

Hon ställer sig frågan hur det kan vara upp till fastighetsägaren hur man sover i sin lägenhet.

– De hade någon idé om att två vuxna skulle dela sovrum. Men det finns jättemånga barn som delar rum. Det är inget konstigt.

Läs ocksåEnsamstående mamma nekas kontrakt
Flerfamiljshuset i Vireberg i Solna där Lisa Edorsson erbjöds men senare nekades en fyra på 79 kvadrat.

Hem & Hyra ringer hyresvärden Svensk Fastighetsförvaltning AB och Christian Arbinge, den högsta ansvarige, för att ställa frågor om varför Lisa nekats ett kontrakt. Vi får svaret att han inte är intresserad av att ge en kommentar. När vi frågar varför läggs luren på. När vi försöker ringa igen är det ingen som svarar.

Akut behov av bostad

För Lisa var behovet av en bostad akut i samband med en separation. Hon hade känt en stor lättnad för att hon hittat en tillräckligt stor lägenhet för henne och barnen på 4, 9 och 11 år. Dessutom i Solna, där familjen bott tidigare.

– Det är ovanligt att det kommer ut stora lägenheter. Lägenheten var jättefin. Vi har vänner och bekanta i Solna och känner till området. Barnen hade inte behövt byta skola. Det tyckte jag var smidigt, och så är det nära till barnens pappa.

Att fastighetsägaren nekade henne lägenheten för att hon är ensamstående tycker hon är svårsmält.

– Då spelar det ingen roll hur länge man stått i kö eller vad man tjänar.

Samtidigt ställer hon sig frågande till att Bostadsförmedlingen godkänner en sådan hantering och gick med på att dra tillbaka annonsen.

Annons

– Jag tycker inte att värden har rätt att neka när man uppfyller alla krav som står. Man måste stå för det man lägger ut. Det ska man inte dra tillbaka och ändra i efterhand.

Längst kötid ska gälla

Hos Bostadsförmedlingen ska längst kötid gälla och att kraven är uppfyllda.

Om fastighetsägaren vill välja och vraka bland sina hyresgäster är det bättre att de förmedlar lägenheterna själva, menar Lisa Edorsson.

– Jag var så förstörd och ledsen under en hel vecka. Just när man ska separera och är inne i en sådan process. Att ha en lägenhet och se ljuset och leva i det en stund och så plockas det bort utan en giltig anledning, säger hon.

– Jag kan inte för mitt liv förstå hur man som fastighetsägare kan gå in och neka för att jag är ensam vuxen med tre barn.

Läs mer: Så svarar Bostadsförmedlingens vd.

Läs också Ensamstående mamma tvingas flytta när Svenska kyrkan säljer Peter nekades drömlägenhet – Bostadsförmedlingen drog tillbaka annonsen Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.