Annons

Nyseparerade Piotr nekades lägenhet – så svarar Einar Mattssons vd

Stockholm Hem & Hyra har berättat om Einar Mattssons krav som hindrar nyseparerade flerbarnspappan Piotr Kundu från att få en lägenhet. Bostadsförmedlingen hänvisar till hyresvärden och Magnus Molin, vd, Einar Mattsson säger nu att de ska göra en översyn av sin policy i höst.
Magnus Molin vd Einar Mattsson
Foto: Pressbild/Ida Karlsson
Einar Mattssons vd Magnus Molin säger att bolaget ska se över sin uthyrningspolicy i höst.

Hem & Hyra har skrivit om flerbarnspappan Piotr Kundu som först var aktuell men senare nekades flera lägenheter via Bostadsförmedlingen. Hyresvärden Einar Mattsson menar att han skulle bli för trångbodd – trots att två av de fyra barnen bor hos sin mamma och Piotr därmed skulle uppfylla värdens krav på antal hushållsmedlemmar.

Värdarna bestämmer villkoren

Christer Edfeldt, vd Bostadsförmedlingen i Stockholm, hänvisar till att det är fastighetsägarna som bestämmer villkoren.

Hur ser ni på att den som är nyseparerad och har flera barn kan ha svårt att bli godkänd av en hyresvärd trots att barnen inte ska bo på adressen?

– Jag förstår problemet. Men det är fastighetsägaren som bestämmer hur villkoren ska se ut.

Varför utgår ni från antalet barn en person är vårdnadshavare för när ni bedömer antalet hushållsmedlemmar, trots att det är fel att göra så enligt de jurister vi pratat med?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi gör det utifrån att fastighetsägare har det som villkor.

Christer Edfeldt
”Jag förstår problemet. Men det är fastighetsägaren som bestämmer hur villkoren ska se ut,” säger Christer Edfeldt, vd Bostadsförmedlingen i Stockholm.

Varför tittar ni inte på var barnen är folkbokförda och går i skolan?

Annons

– Vi gör bara som fastighetsägaren säger åt oss att göra. Detta så länge de inte är diskriminerande. Fastighetsägarna vill att vi ska ta in familjebevis för att se hur många barn det finns i familjen och hur många barn en person är vårdnadshavare för.

Läs ocksåNyseparerade Piotr nekas bostad av värden Einar Mattsson – för att han har barnPiotr Kundu

Kommer det bli någon förändring på det här området?

– När vi märker att det finns ett krav som blir omdiskuterat eller ifrågasatt av våra kunder så tar vi upp det och diskuterar det med fastighetsägarna. Det har kommit en del frågor kring det här villkoret. Ni får vända er till Einar Mattsson och fråga varför de har det här kravet. Till syvende och sist är det fastighetsägarna bestämmer.

Ni har riktlinjer att ni ska förmedla transparent i ett öppet system efter kötid till den kund som har längst kötid och uppfyller kraven. Varför är det inte tydligt att det finns särskilda villkor för vårdnadshavare?

Läs ocksåEnsamstående Lisa nekades lägenhet – så svarar Bostadsförmedlingens vd

– Vi har ett ansvar för att det framgår i annonsen vilka krav och villkor som gäller för lägenheten. Om vi inte är tillräckligt tydliga i informationen om objekten som kommer ut så får vi titta på det.

Ska se över sin policy

Hem & Hyra har sökt Einar Mattssons vd Magnus Molin för att fråga varför Piotr nekas lägenhet. Vi har ställt frågor om varför Piotr inte godkänns för en trea när som mest två barn ska bo med honom permanent och varför Einar Mattsson felaktigt utgår från antalet barn någon är vårdnadshavare för.

Annons

Vd Magnus Molin meddelar först att han inte kommenterar enskilda ärenden i media.

Einar Mattssons vd Magnus Molin lovar att Piotr ska kontaktas.

Efter flera försök att nå Magnus Molin på telefon skriver vd:n i ett mejl att de ska kontakta Piotr. ”Vi kommer att ta kontakt med den sökande för att se över helhetsbedömningen och försöka hitta en lösning”.

Han skriver också att Einar Mattsson ska se över sin uthyrningspolicy i höst, bland annat med anledning av det här ärendet. ”Frågan om hushållets storlek har haft en koppling till antal personer man är vårdnadshavare för. Men policyn behöver fungera i praktiken och därför kommer vi ta med den här frågan under vår regelbundna översyn av policyn under hösten”.

Hittills har Einar Mattsson inte kontaktat Piotr Kundu om ärendet.

Läs också Värd säger nej till ensamstående Lisa – ”lägenheten avsedd för två vuxna och två barn” Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.