Annons

Larm om olaglig asbesthantering – nu agerar Hyresgästföreningen

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Kan vi få asbestskador på grund av dåligt saneringsarbete? Det undrar hyresgäster hos SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, i Borås och Tidaholm sedan Byggnadsarbetaren avslöjat stora brister i samband med renoveringsarbeten.
Foto: Privat
Containrar med tejpmarkeringar har nu nu ställts upp utanför husen i Borås. Där ska rivningsmaterialet samlas.

SBB, som äger många hyreslägenheter i Västsverige har anlitat underentreprenören Cattic AB för att totalrenovera lägenheter. Men enligt tidskriften Byggnadsarbetaren sker arbetet helt utan asbestsanering.

Claes Wittnäs är hyresgäst hos SBB i Borås och aktiv i Hyresgästföreningen. Han säger att flera av hans grannar är oroliga för sin hälsa efter Byggnadsarbetarens avslöjande.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Nu har vi fått indikationer på att det finns asbest i husen här, säger Claes Wittnäs. Det är klart att det väcker oro, när man sett hur dörrar stått öppna under renoveringsarbetena. Grannar undrar om det kan ha yrt hälsofarligt damm i trapphusen när de bilat och borrat i materialet.

Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, grundades 2016 av tidigare socialdemokratiska politikern Ilija Batljan. Fastighetsbolaget har 13 000 hyreslägenheter i Sverige, varav många i Västsverige.

– SBB är nu Nordens ledande fastighetsbolag inom social infrastruktur, sa Ilija Batljan i förra årets årsredovisning.

Läs ocksåDeras barn lever i farlig asbestdamm

Hem & Hyra har tidigare berättat om bolagets strategi att styckerenovera. Att totalrenovera lägenheter när hyresgäster flyttar ut, för att efter det kunna höja hyrorna rejält. Det har gjort att trogna hyresgäster inte fått de renoveringar de önskat. De hyresgäster som valt att bo kvar har också drabbats av oljud och störningar i samband med att grannlägenheterna renoverats. Och nu visar det sig att de även kan ha fått asbest i sina trappuppgångar och lägenheter.

– Problemet med asbest kommer ju först när man rör i materialet, säger Claes Wittnäs. Och asbestfibrerna syns ju inte. Det oroar boende om det nu visar sig att de kan ha utsatts för dammet.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning med täppt golvbrunn slutade i chockdyr nota på 159 000 kronorTäppt golvbrunn

När Hyresgästföreningen fick veta att SBB:s hyresgäster kan ha utsatts för risk i samband med bristfällig asbesthantering krävde man en förhandling för att informera sig om vad som har hänt.

Ludvig Möller, förhandlingsjurist vid Hyresgästföreningen, säger att det är viktigt att hyresgästerna får information om de utsatts för risker.

Annons

– Vi har fått påringningar av hyresgäster som är oroliga. Därför har vi gjort en framställan om förhandling till alla SBB:s bolag i vår region, säger Ludvig Möller. Avslöjandet i Byggnadsarbetaren indikerar ändå att det skett förbättringar avseende asbesthanteringen och arbetsmiljön. Nu behöver vi framförallt försäkra oss om att hyresgästerna inte lidit någon skada för den tid asbesthanteringen varit undermålig

– Det är viktigt att hyresgästernas oro tas på allvar och att det framförs till hyresvärden, säger Ludvig Möller.

Claes Wittnes säger att i hans bostadsområde i Borås har renoveringsarbetena pågått under lång tid, men det var först måndagen den nionde november som en asbestcontainer kom på plats.

– Och jag har inte sett en enda arbetare med de skyddskläder som krävs för asbestsanering, säger han. Det tycker jag är oroande.

Även i bostadsområdet Stensiken i Tidaholm, där SBB har drygt 230 lägenheter, är hyresgästerna oroliga.

– Det är klart att man funderar över hur de hanterar ett så farligt material som asbest, säger Ove Persson.

När hans grannlägenhet blev tom valde SBB att renovera den och göra den till en visningslägenhet för potentiella nya hyresgäster.

– De bilade i betongen och bar ut byggnadsmaterial genom trapphuset. Det blev dammigt och smutsigt. Och de plastade inte in något eller använde sig av slussar för att skydda oss hyresgäster, säger Ove Persson.

En annan sak som oroar är containern med asbestmaterial som placerats i närheten av Stensikens lekplats. Containern har visserligen luckor men de är inte låsta och står ofta öppna med arbetet pågår.

Annons

Maritha Dahlqvist bor också hos SBB i Tidaholm. Hon säger att hon själv känner oro för vad hon kan ha utsatts för efter renoveringarna i hennes hus. Men framför allt tycker hon det är obehagligt att inte veta vad barnfamiljerna i SBB:s lägenheter kan ha fått i sig vid renoveringarna.

– Det bor väldigt många barnfamiljer i de här husen. Här har det renoverats lägenheter i alla trappuppgångarna och det kan vara många som utsatts för damm, säger hon.

Det är uppgifter som Hyresgästföreningen nu ska undersöka.

Jesper Lissmark, förhandlare hos Hyresgästföreningen, säger att förhandlingarna med SBB inleds den 16 alternativt den 25 november. Hyresgästerna har informerats av Hyresgästföreningen och fått möjlighet att komma med synpunkter inför förhandlingarna.

– I Borås har vi precis fått besked från det lokala kontoret om att asbestsaneringen sker på ett korrekt sätt och att det inte ska vara någon fara, men vi vill ändå följa upp frågan.

– De hyresgäster som känner sig oroliga för att lägenheten exponerats för asbest kan göra en dokumenterad felanmälan till hyresvärden och därefter vända sig till kommunens miljöförvaltning. Som medlem i Hyresgästföreningen hjälper vi dig att starta ett ärende, säger Ludvig Möller.

Hem & Hyra har sökt företrädare för Samhällsbyggnadsbolaget för en kommentar, men inte lyckats nå någon.

Fakta: Asbest

Asbest är ett farligt ämne som kan orsaka flera allvarliga sjukdomar som till exempel cancer. Det är framförallt personer som arbetar inom byggbranschen som riskerar att bli utsatta för asbestdamm vid bearbetning av material som innehåller asbest.

Dammet  kan vid inandning tas upp i luftvägar och lungvävnad och där påverka och även skada kroppsvävnad. Yrkesmässig användning av asbest och asbesthaltiga produkter är förbjuden i många länder, i Sverige sedan 1982.

Asbest är helt ofarligt när det sitter fast eller är inkapslat. Det är först när material innehållande asbest börjar bearbetas som fibrer kan frigöras.

För rivningsarbete gäller tillståndskrav enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

(Källor: Wikipedia och Arbetsmiljöverket)

Läs också Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek” Värden felbedömde fuktskador – nu tvingas Miriam och hennes grannar flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.