Annons

Rimliga hyreshöjningar – hjärtefråga för Susanne Sjöblom omvald ordförande Hyresgästföreningen Stockholm

Stockholm Rimliga hyreshöjningar och att få fart på bostadsbyggandet. Det är några av frågorna som Susanne Sjöblom, nyligen omvald ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm, kommer att arbeta för de kommande två åren.
Foto: Kenneth Samuelsson
Susanne Sjöblom fick förnyat förtroende och fortsätter som ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.

Vid helgens regionfullmäktige stod kampen om ordförandeposten mellan Susanne Sjöblom och Simon Safari.

Susanne Sjöblom fick förnyat förtroende och vann med 74 röster mot Simon Safaris 57. Hon fortsätter som ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm som har drygt 130 000 medlemmar och omfattar 27 kommuner och hela Gotland.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det känns fantastiskt, säger Susanne Sjöblom, som vill fortsätta arbetet med att stärka föreningarna i Stockholms län och bygga nätverk mellan föreningarna de kommande två åren.

Tufft ekonomiskt läge

Hon ser det ekonomiska läget och hyresförhandlingarna som utmaningar under den närmsta tiden.

– Fastighetsägarna har höga hyreskrav och vi är i en lågkonjunktur. Det är tufft för hyresgäster.

Annons
Läs ocksåOrdförandestriden avgjord - Susanne Sjöblom tar över i region Stockholm

Samtidigt är hon rädd för att den sittande regeringen kommer att försöka driva igenom marknadshyror. Hyresgästföreningen har varnat för att det kan leda till hyreshöjningar på runt 50 procent i Stockholm.

De viktigaste frågorna de två kommande åren för Hyresgästföreningen region Stockholm kommer att vara rimliga hyreshöjningar men också att få igång bostadsbyggandet, menar hon.

Stärkt arbete mot hotellifiering

En annan prioritet under den kommande perioden blir att stärka arbetet mot hotellifieringen av bostäder, när vanliga hyresrätter görs om och hyrs ut som hotellägenheter.

I Stockholmsregionen beräknas det gälla minst 15 000 lägenheter, enligt Hyresgästföreningen region Stockholm.

– Vi har identifierat problemet och fått politikerna i Stockholm att börja titta på det. Kommunen har tillsynsansvar. Nu är nästa steg att sätta stopp för utbredningen av hotellägenheter och hjälpa föreningar att själva driva ärenden mot hyresvärdar.

Annons

Hyresrätt i Fisksätra

Vid sidan av uppdraget som regionordförande arbetar Susanne Sjöblom halvtid på en högstadieskola med barn som behöver särskilt stöd och är även ansvarig för skolbiblioteket.

Hon bor i en hyresrätt i Fisksätra och flyttade till området redan 1971.

– Jag älskar Fisksätra. Man tar hand om varandra. Senast märktes det vid en brand. Grannar kom genast till samlingslokalen och lämnade filtar eller erbjöd sig koka te. Man sluter upp och hjälper till. Det är en stor gemenskap. Vi är många som har bott i området länge.

Fakta: Regionstyrelsen Hyresgästföreningen Stockholm
Läs också En sjungande regionordförande med stort hundintresse Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg Mångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk” Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.