HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Elektrisk värmefilt räddar 90-åriga Inger

Uddevalla Iskalla golv och drag från väggar och fönster. I åtta år har har Inger Alfredsson kämpat för dräglig värme i sitt hem.
Foto: Karin Gistedt
Inger Alfredsson fryser ständigt i sin lägenhet i Uddevalla. Den elektriska filten i soffan är hennes räddning.

Inger Alfredsson stortrivs i sin lägenhet på tolfte våningen på Skogslyckan i Uddevalla. Allt vore perfekt om det inte vore för kylan. Det är inte ovanligt att termometern visar 17 grader när det blåser ute. Det drar genom fönstren och hela lägenheten känns utkyld.
– Jag är frusen som person, säger Inger. Det är hemskt att behöva frysa i sitt hem.
Hon kurar ihop sig under elfilten som barnen köpt till henne. Det blir många timmar i soffan, den enda platsen hon upplever som varm under vinterhalvåret.
– Men jag kan ju inte sitta här i soffan hela dagarna, säger hon.
Inger Alfredsson flyttade in i sin lägenhet på Skogslyckan för snart åtta år sedan, efter att hon blivit änka. Läget var perfekt, med trygghet i ett äldreboende och nära till affären och vårdcentralen. Hon har fin utsikt och tycker att lägenheten är välplanerad med vyer över hela stan.

Men den vackra utsikten värmer inte. Hon har försökt få hyresvärden Uddevallahem att agera och se till att hon får det drägligt varmt i bostaden. Hon har framfört klagomål och även ställt upp i lokaltidningen Bohusläningen, för att påpeka att det är långt under dräglig värme i lägenheten.
– De är nog väldigt trötta på mig på Uddevallahem, för jag och mina barn har klagat, säger hon.
– Men mina barn är rädda om mig och vill att jag ska ha det varmt och skönt.
Uddevallahem som äger huset har gjort en del åtgärder. Men inget har hänt utan tjat; Handduksvärmaren i badrummet, den enda värmekällan där, krånglade. Den tog flera månader att få lagad.
Inger har ullsockor på sig hela dagarna och varje kväll tar hon på sig underställ innan hon kryper till sängs. Drömmen är att ha 22-23 grader. Nu har Uddevallahem lovat renovering i höst.
– Det blir bra för de andra som bor här. Jag är för gammal och hinner nog inte uppleva det, säger Inger lite uppgivet. Hon fyller 90 år i maj.

Läs ocksåHjälp, vi fryser!
Thomas Aebeloe, vd för Uddevallahem.

Huset på Skogslyckan i Uddevalla byggdes på 1950-talet enligt den tidens byggnormer. Det är dragigt och dåligt tätat. Men det ska åtgärdas, förhoppningsvis redan i höst. Det lovar Uddevallahems vd Thomas Aebeloe. Bostadsbolaget har just fått godkänt av kommunen att bygga på fasaden och isolera. Liknande renoveringar har gjorts på andra, liknande hus på Skogslyckan. Thomas Aebeloe tycker inte att Uddevallahem nonchalerat Inger Alfredssons klagomål, utan menar att bostadsbolaget gjort en rad saker för värmen i hennes lägenhet, bland annat nya element. Han säger att bolagets mätningar visar att det är cirka 22 grader i lägenheten, men att hon självklart kan uppleva det kallare.

– Visst, jag är vd, men jag är inte dum. Vi ska se till att våra hyresgäster har det bra. Och det här ska bli bra, snart, säger han.

Han säger att arbetet med att isolera byggnaden kommer att starta så fort det går och att det kommer att göra det bättre för de boende. Han har förståelse för att äldre personer vill ha det varmt i sina lägenheten, men att just de här husen är svåra att värma upp som de ser ut idag.

Läs ocksåJuristens råd: Så här vet du om du har för kallt hemma

 

Läs också Därför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet” Viktoria från Kiev bor i studentrum – så skapar värdarna rum åt flyktingar Luleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.