HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

En förening bakom majoriteten av motionerna till fullmäktige

Dalarna Ett id-kort för förtroendevalda, bättre information om hyresförhandlingarna och en ungdomsansvarig. Det är några av förslagen till Hyresgästföreningens fullmäktige i region Mitt.

Tio motioner har lämnats in till fullmäktige i region Mitt, där Södermanlands, Örebro, Värmlands och Dalarnas län ingår. Hyresgästföreningen i Katrineholm/Vingåker har tagit initiativ till hela sju av dem, som flera andra föreningar i Sörmland sedan har undertecknat.

– Jag var tidigare aktiv i Gotlandsföreningen och där skrev vi alltid motioner. Även i Sörmland har föreningarna en tradition av att skriva motioner. Jag ser det som världens chans att vara med och påverka. Även om en motion får avslag kan den väcka en tanke hos regionstyrelsen och förslaget kanske blir genomfört på längre sikt, säger Anders Hördin, vice ordförande i Hyresgästföreningen i Katrineholm/Vingåker.

Läs ocksåSex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten

Anders Hördin vill särskilt lyfta fram motionen om att införa en ansvarig för ungdomsfrågor i regionen. Han tycker att Hyresgästföreningen behöver bli bättre på att rekrytera och behålla unga vuxna, med tanke på den höga medelåldern bland de förtroendevalda. 

– Vi måste ta tillvara de här ungdomarna, annars försvinner de. Det kan kännas väldigt ensamt att vara den enda personen under 50 år i en förening. Jag tror att det skulle ge mycket om det fanns en ungdomsansvarig i regionen som alla kunde bolla frågor med, säger han.

Ett annat förslag från Katrineholm/Vingåker är att inte bara värvare utan även förtroendevalda ska få någon form av enklare id-handling, för att folk ska våga öppna dörren när någon från Hyresgästföreningen ringer på. Föreningen tycker också att Hyresgästföreningen borde bli bättre på att förklara för hyresgästerna varför det blev en viss hyreshöjning.

Läs ocksåMonika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade ingetEn kvinna och en man som står på varsin sida om en stor skylt med Kopparstadens logga på.

– När brevet går ut till hyresgästerna efter att förhandlingarna är avslutade är informationen så vansinnigt torftig. Om det ligger till exempel taxehöjningar bakom en hyreshöjning borde hyresgästerna få veta det, säger Anders Hördin.

Bland de tio motionerna till regionfullmäktige finns en som inte är från Sörmland. Det är Hyresgästföreningen i Örebro som vill att en person utses som får ansvar för att ge råd till förtroendevalda i IT-frågor och hjälper till med inköp av IT-produkter.

Regionfullmäktige hålls 24 april på City konferenscenter i Örebro.

Läs ocksåValet och vi:et i fokus under regionfullmäktige - två kritiska motioner röstades nerRegionfullmäktige Hyresgästföreningens region Aros-Gävle, förbundsordförande Marie Linder håller tal inför ombuden
Läs också Regionfullmäktige med valupptakt i Uddevalla Minusbudget klubbad i region Västra Sverige – ombildningar och renovräkning i fokus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.