Annons

Enklare att söka skuldsanering

Nyheter Från månadsskiftet gäller en ny lag om skuldsanering. Bland annat får den som beviljas sanering två betalningsfria månader.

Varje år ansöker omkring 10 000 svenskar om skuldsanering. Det innebär att man i de flesta fall under fem års tid får leva på existensminimum. För en ensamstående person utan barn är det knappt 4 700 kronor i månaden när hyran är betald. 

Från och med första november förändrades lagen. Bland annat ska det bli enklare att ansöka om skuldsanering. Juni och december kommer att bli betalningsfria månader. Syftet är att exempelvis skuldsatta barnfamiljer ska få ett litet andrum och möjlighet att hitta på sommaraktiviteter med barnen och fira jul på ett drägligt sätt.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

En annan nyhet är att pengarna betalas till Kronofogden – som sedan fördelar betalningarna till dem som man är skyldig pengar. Det är en förändring som Agneta Stevander på budget- och skuldrådgivningen i Göteborgs stad tycker är en bra nyhet.

Annons

– Som skuldsatt blir du inte så beroende av att hålla reda på alla fodringar. Det är inte så enkelt för alla. Det kan handla om språkförbistring, att man börjar bli lite glömsk eller har synsvårigheter, säger hon.

Däremot är hon kritisk till att det ska gå fortare att beviljas skuldsanering.

Läs ocksåBetalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuldSkattebetalarna i Göteborg har gått miste om en kvarts miljon. Samtidigt har stadens försuttit chansen att hyra ut ettrummaren i fem år, trots skenande bostadsbristen. Andra personer verkar dock ha bott gratis i lägenheten efter att den ursprunglige hyresgästen dog.

– Tanken är ju det ska vara ekonomiskt rehabiliterande. Den skuldsatte behöver landa lite, fundera på vad som gick fel, och inte dra på sig nya lån. Då är det bra om det tar lite tid.

Annons

Agneta Stevander ger det vanliga rådet till den som hamnat i ekonomisk knipa: Betala hyran först!

Läs också Kronofogden svarar inte i telefon trots fler skuldsatta – hyresgästen Ingrid blev bortkopplad Kronofogden om att många blir bortkopplade: "Beklagligt" Barnfamilj vräks efter socialtjänstens miss – fyrabarnsmamman: ”Det stressar mig varje dag” Hyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.