Annons

Enköpings Hyresbostäder måste lämna ut vd-lön

Enköping Det kommunala bostadsbolaget EHB måste lämna ut uppgifter till Hem & Hyra om vd Thomas Lundmarks lön, enligt ett färskt beslut från kammarrätten.

Hem & Hyra gör återkommande undersökningar av de kommunala bostadsbolagens villkor. Den senaste undersökningen omfattar bland annat vd-löner, pensionsavtal, förmåner och eventuella fallskärmar. De allra flesta vd:ar lämnar ut uppgifterna utan problem. Under hösten har tidningen fått ut motsvarande uppgifter från drygt 270 bostadsbolag i Sverige.

Men Thomas Lundmark, vd för det kommunala bostadsbolaget Enköpings Hyresbostäder, ville inte lämna ut informationen. Som motivering angav han att bolaget verkar på en konkurrensutsatt marknad. Om uppgifterna blev offentliga skulle konkurrenterna kunna dra nytta av dem, och bolaget skulle därmed kunna ta skada, skriver han i brevet till Kammarrätten i Stockholm.
Men kammarrätten går inte på EHB:s linje och beslutar i stället att bolaget måste lämna ut uppgifterna till Hem & Hyra. Kammarrätten konstaterar att det visserligen finns bolag som bedriver liknande verksamhet som EHB. Men det finns inga skäl att tro att uppgifterna om vd:s lön skulle kunna skada bolaget om de blir offentliga, skriver domstolen i sitt beslut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyras chefredaktör Susanna Skarrie välkomnar beslutet.
– Jag är glad att kammarrätten går på vår linje och att de slår fast att vd-löner ska fortsätta vara offentliga handlingar, säger hon.

Annons

Varje gång Hem & Hyra undersöker vd:löner hos kommunala bostadsbolag är det några verkställande direktörer som vägrar lämna ut uppgifterna. Hem & Hyra har i de fallen överklagat besluten till kammarrätten och tidigare alltid fått rätt. Men i början på januari fattade kammarrätten ett beslut i motsatt riktning. Bostadsbolaget Armada i Åkersberga fick då rätt att tillämpa affärssekretess eftersom liknande bolag skulle kunna gynnas om lönen blev offentlig. I beslutet hänvisade kammarrätten till den nya hyreslagstiftningen, som säger att kommunala bostadsbolag ska drivas på samma villkor som privata.
– Vi har fått rätt alla andra gånger, det här är enda gången vi nekas. Vi har begärt prövningstillstånd och hoppas att vi får beslutet prövat i Högsta förvaltningsdomstolen, säger Susanna Skarrie.

Även Thomas Lundmark är förvånad över att kammarrätten gett Armada rätt att hemlighålla vd:s lön, medan EHB måste lämna ut uppgifterna.
– Man blir ju konfunderad när samma kammarrätt fattar två helt olika beslut i samma fråga, säger han.
Den 1 oktober i fjol tjänade Thomas Lundmark 83 000 kronor i månaden.

Annons
Läs ocksåBankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästernaTvå hus i sex-sju våningar med avskalade gråbeige betongfasader mot gatan och träfasad med balkonger in mot gårdarna. Ytterligare ett hus i bakgrunden. Gränskande träd, bland annat en stor björk längst till höger i bild. Det är ännu oklart om investeringstödet för husen i Rickomberga kommer att betalas ut.
Läs också Det regnade in i sovrummet – hyresgäst får nära 90 000 kronor i ersättning Hem & Hyra ökar i räckvidd – når över en halv miljon läsare i veckan: ”Tecken på att vi gör rätt saker” Inget prövningstillstånd för fall om svartkontrakt och bidrag Hem & Hyra störst bland organisationstidningar - lockar en halv miljon läsare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.