HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ett av fyra bolag portar nyanlända

Skåne Mer än vart fjärde kommunalt bostadsbolag i Skåne säger nej till bostadssökande som har etableringsersättning.
Foto: Gry Berglind
Ammar Ayoub har etableringsersättning och bor i en två hos kommunala bostadsbolaget Göingehem.

Det räcker inte med att ha en inkomst. Det måste vara rätt typ av inkomst för att man ska kunna få en lägenhet hos många av de kommunala bostadsbolagen i Skåne. Mer än vart fjärde kommunalt bostadsbolag i Skåne säger nej till bostadssökande som har etableringsersättning. Det handlar om personer med uppehållstillstånd som ska etablera sig i det svenska samhället. Diskriminering, menar forskare. Hyresgästföreningen är starkt kritisk.

Svedalahem är ett av de bostadsbolag som nekar personer med etableringsersättning bostad.
– Det är vad vår policy säger, som antagits av styrelsen. Vi godkänner försörjningsstöd men etableringsersättning känns inte som en lika stadigvarande inkomst, den ger inte samma garanti, säger Pehr Carlsberg, vd för Svedalahem.

Läs ocksåSå måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv"

Det kommunala bostadsbolaget i Kävlinge säger också nej. Enligt KKB:s marknadschef, Eva Hansson, handlar det om att bolaget bedömer att etableringsersättningen är en tillfällig inkomst.
– Vi har valt att jämställa det med andra inkomster som inte är löpande som till exempel försörjningsstöd. Vi har samarbete med Kävlinge kommun som tecknar avtal med oss för lägenheter till personer som uppbär etableringsersättning.

Österlenhem har märkt av den ökande flyktingströmmen men säger också nej.
– Vi har ett avtal mellan oss som gör att kommunen tilldelas lägenheter för ändamålet, säger Pia Brink, vd för Österlenhem.

Annons

Martin Grander, doktorand på Malmö högskola, som forskar om allmännyttan, menar att det är diskriminering att säga nej till personer som har etableringsersättning.
– Det är det definitivt eftersom man utesluter vissa grupper. Allmännyttan har faktiskt som uppdrag att se till att hyresgäster med olika behov får en bostad. Att säga nej skapar dessutom möjligheter för en svart hyresmarknad, för vart ska man annars ta vägen?

Läs ocksåYlva har försökt bo kollektivt i tio år – men lagarna sätter stoppKollektiv

Argumentet att det inte är en stadigvarande inkomst tycker han inte håller.
–Etableringsersättningen får man just för att kunna etablera sig och på sikt få en stadigvarande inkomst. Det borde vara allmännyttans uppdrag att ge alla människor en chans.  
 
Så resonerar MKB i Malmö.
– Som allmännytta har vi ett särskilt ansvar. Vi ska ge möjlighet för människor att komma in på bostadsmarknaden, säger Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

Hyresgästföreningen är starkt kritisk till att det finns kommunala bostadsbolag som nekar personer med etableringsersättning en lägenhet.
– Det är orimligt att vilken form ens inkomster har ska avgöra ens möjlighet att bo. Oavsett om det är lön, försörjningsstöd eller
etableringsersättning är det ju en hyra som betalas till bolaget, säger Anneli Philipson, chef för bostadspolitik och kommunikation på Hyresgästföreningen.

Annons

Hon menar att stora grupper riskerar att stängas ute från bostadsmarknaden när typen av inkomst man har får styra.
– Man kan fråga sig var kommunen tycker att man ska bo i stället, säger Anneli Philipson.

Läs ocksåHyresvärd anmäls till Advokatsamfundet: ”Han behöver få en rejäl varning”En domareklubba, texten "Sveriges advokatsamfund", en lagbok och en ung kvinna. Hyreskontrakt. Hyresvärd.
Bostadsbolag Godkänner etableringsersättning
ABK, Kristianstad Ja, men den som uppvisar etableringsersättning måste betala två månadshyror i förskott. 
Bjuvbostäder Gör individuell prövning.
Bromöllahem  Ja, vi godkänner ertableringsstöd som inkomst. Angiven årsinkomst ställs i relation till hyra på sökt lägenhet.
Burlövsbostäder Vi har inte haft någon med etableringsstöd som sökt lägenhet hos oss så vi har inte haft anledning att ta ställning till hur vi ska bedöma det.
Båstadhem Ja, om de har minst ett år kvar av etableringsstödet. 
Ebo, Eslöv Ja,  i samarbete med kommunen.
Göingehem Ja, om det är minst 18 månader kvar på sin ersättning samt de måste vara skrivna i kommunen. 
Helsingborgshem Nej
Hässlehem Ja
Höganäshem Nej
Hörbybostäder Nej
Höörs Fastighets AB Ja
KKB, Kävlinge Nej
Kvidingebyggen Nej
Landskronahem Nej
LKF, Lund Ja
MKB, Malmö Ja, men krav att se beslutet från Försäkringskassan och att det inte går ut inom de närmaste månaderna.
Osbybostäder Ja, men tar kreditupplysningar.
Perstorps Bostäder  Ja, när det finns relativt långt tid kvar på stödet (1,5 år). 
Simrishamnsbostäder Ja, accepterar etableringsersättning som stadigvarande inkomst under förstaåret av den tvååriga ersättningstiden.
Sjöbohem Ja, godkänner etableringsstöd om det beräknas räcka till hyran för vald lägenhet.
Skurupshem Ja, men kravet är att det måste vara ett ”intyg om etableringsersättning” och inte bara ”rätt till etableringsersättning” samt att ersättningen är i rätt nivå till hyran.
Svalövsbostäder Nej
Svedalahem Nej
Treklövern, Klippan Ja, om det är minst 15 månader kvar på det tvååriga bidraget.
Trelleborgshem Ja
Vellingebostäder Ja, men man måste ha inkomst så att man klarar hyran. 
Ystadbostäder Ja, men sökande måste ha en inkomst motsvarande tre månadshyror. 
Ängelholmshem Ja, men kravet är att hyran inte får vara högre än hälften av det du får ut i disponibel inkomst. 
Örkelljungabostäder Gör individell prövning. 
Österlenhem Nej

Fakta: Så funkar det

Personer som har fått uppehållstillstånd har rätt till etableringsinsatser i högst två år. För att få full ersättning krävs deltagande på heltid i svenskundervisning, arbetsförberedande insatser och samhällsorientering. Man måste vara folkbokförd i en kommun, men det kräver ingen fast bostad. Man kan till exempel bo hos en släkting eller en bekant.

Läs också Hyresvärden gick under jorden – nu säljs husen på exekutiv auktion: ”Det här har inte varit schysst” Försvunnen värd riskerar höga viten: "Tämligen akut ärende"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.