Annons

Ett datum betyder så mycket – glömde bort 5,5 miljoner

Karlstad Bostadsbolaget KBAB i Karlstad sökte - och fick - ett statligt bidrag på 5,5 miljoner kronor för miljöhuset Seglet. Men glömde att kassera ut pengarna.- Man kan ju tycka att ett datum inte borde vara så viktigt, säger Claes Wallenius (V) som är styrelseordförande i bolaget.

​Pengarna fanns undansatta på länsstyrelsen i Karlstad och för att få dem skulle bolaget Karlstads Bostads AB ha vänt sig dit senast sex månader efter att hyresfastigheten Seglet stod klar i februari 2007.

Men inte förrän i juni 2009, nästan två år senare, bad KBAB att få ut pengarna, efter att länsstyrelsen själv påmint om de innestående slantarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

KBAB bad att få ut dem, men eftersom tidsfristen gåt tut blev det avslag. KBAB överklagade till Boverket som gick på länsstyrelsen linje: Pengarna hade frusit inne.

– Man kan ju tycka att ett datum inte borde vara så viktigt. Det var den mänskliga faktorn som gjorde att vi glömde begära ut pengarna. Vi hade två projektledare och bägge trodde att den andre hade begärt ut pengarna, säger Claes Wallenius.

Annons

Men pengarna gled KBAB ur händerna. Wallenius säger dock att det inte är något som påverkat hyresgästerna nämnvärt. Hela byggprojektet kostade 56 miljoner kronor.

Läs ocksåKBAB ger gratis startsurf till hyresgäster

– Ränteläget har gjort att vi fått ner kostnaderna för projektet och pengarna som vi missade hade inte gett någon väsentligt lägre hyra, säger han.

Efter missen med pengarna, har ytterligare ett misstag begåtts. Den här gången av Claes Wallenius. För han å sin sida informerade nämligen aldrig resten av styrelsen om det bortglömda bidraget och därför har en debatt har seglat upp om huruvida han är lämplig som styrelseordförande.

– I efterhand kan jag säga att jag gjort fel. Men då när jag tog beslutet tyckte jag att det var rätt. Jag ville inte hänga ut medarbetarna som glömt att söka bidraget och jag var övertygad om att vi skulle få bidraget utbetalt när vi överklagade till Boverket. Det fick vi inte. Och när jag fick det beskedet var det sommar, semester och bad.

Annons
Läs ocksåFem bolag i Värmland tar ställning mot våld

Du ska ju snart avgå som ordförande ändå, finns det skäl för dig att gå tidigare nu?

– Nej jag tycker inte det. Det här är en sandlådedebatt som skadar bolaget som varumärke. Jag förstår kritiken och besvikelsen hos de övriga om att jag inte informerat dem. Men informationen hade inte gjort någon skillnad. Styrelsen kunde inget göra. Det här är kritik som jag tycker att man tar upp internt på våra möten och inte en debatt som man för i media.

Läs också Trivselfaktor förbjuder KBAB att ta bort öppen spis Hyrorna klara hos KBAB Avtal eller inte avtal - det är frågan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.