Annons

Ett tiotal lägenheter har gått till nyanlända

Örebro Örebrobostäder har sedan årsskiftet infört en ny kategori för förturer. Sedan dess har ett tiotal lägenheter fördelats till nyanlända.

Det var många som både gladdes och upprördes över Örebrobostäders förslag strax före jul om att ge var tionde ledig lägenhet till en nyanländ.

– De allra flesta var positiva. Men sedan var det ett par mejl som handlade om att man skulle doppas i tjära och springa över stan. De som var negativa trodde på något sätt att vi ska ge bort lägenheterna och verkade tänka att de själva ska få flytta ut. Men så är det ju inte, sa Örebrobostäders vd Ulf Rohlén då.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Då, strax före jul, var det bara ett förslag – men nu har förslaget blivit verklighet.

Sedan årsskiftet har Örebrobostäder fördelat ett tiotal lägenheter till nyanlända.

Prognosen just nu visar även att det inte kommer behövas så många som var tionde lägenhet, utan att det snarare gäller var 30-35 ledig Öbo-lägenhet som kommer fördelas i den nya förturskategorin.

Annons
Läs ocksåFlytt till fast jobb - ändå får inte Amanda näringslivsförturAmanda Nielsen Johansson, 27 år, och bostadssökande i Trollhättan.

– Det blir betydligt färre än vi först anade. Vi har 3 2oo-3 600 lägenheter lediga varje, så det handlar om väldigt få lägenheter som kommer att fördelas. Vi står inför en situation där vi måste hjälpa till.

Det skulle kunna innebära att det i år lämnas runt 100 Öbo-lägenheter till förturen för nyanlända. Vilket kan jämföras med att det under 2015 gavs cirka 240 sociala- och näringslivsförturer.

Flera av de privata fastighetsägarna i Örebro vill inom ramen för sina sociala förturer också vara med och fördela lediga lägenheter till nyanlända. Det kommer att röra sig om totalt cirka 60 lägenheter.

Läs ocksåHälften av kommunerna ger förtur till bostäder – Sara kunde fly från terrorn

– Jag ser en stor fördel av integrationsskäl med det här, eftersom man kommer få lägenheter över hela kommunen i stället för i vissa områden, säger Ulf Rohlén. 

Annons

Införandet av en ny förturskategori ligger helt i linje med vad Boverket under hösten föreslog för att få mer dynamiska bostadsköer. Boverket gjorde en kovändning från att tidigare ha förespråkat raka köer till att nu rekommendera hyresvärdar att införa flera sorters förturer.

De raka köerna gynnar oftast äldre personer som stått i kö länge men som också redan har bostad . Medan bostadsbehövande unga, nyanlända och de som just fått jobb på annan ort eller står inför en skilsmässa står längst ifrån chansen till bostad.

Läs också Trots skolans larm – Marias familj fick avslag på vädjan om bostadsförtur Ny dom: "Dumpade" familj i grannkommun – slipper ansvar Så drabbas bostadslösa av social dumpning: Familjen fick en enkel biljett till Kramfors

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.