Annons

Ettor blir fyror i Akalla

Stockholm Två lägenheter blir en men med dubbelt så många rum – när Svenska Bostäder omstrukturerar i beståndet i kvarteret Nystad i Akalla.
Foto: Roger Rosenlund
Johan Lundqvist arbetar som projektledare på Svenska Bostäder.

Det var bara härom året det hurrades för 50-åringen miljonprogrammet. Husen på Sibeliusgången i Akalla var några av de allra sista att byggas. Dags nu, att fräscha upp och det görs genom att  bland annat stuva om lite i planlösningarna.

Fastigheterna har kommit till åldern att de är grönmarkerade och befinner sig sålunda mitt i klassificeringen på kulturarvsskalan. Med det har en hel del hänsyn behövts tas vid bland annat tilläggsisoleringen på husen. Balkonger och fönster har behövts flyttats ut men det har gjorts med omsorg. Utseendet på husen får inte förändras.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Inne, däremot, har det skett en mängd förändringar. Det finns ett stort behov av större lägenheter i området. Många bor tätt och trångt. Järva-området har ett speciellt förhandlingsavtal som ger rätt att påverka sitt boende genom samråd. Bland annat finns öppen planlösning som alternativ.

Annons

– Det finns tillval men det är få som väljer det. Och det är bara 25 procent som väljer öppen planlösning, säger projektledaren Johan Lundqvist.

Kostnaden mellan de två alternativen handlar om hundralappar. Men några ettor som tomställts slås ihop och blir istället toppmoderna fyror. Den lilla sovalkoven i varje lägenhet blir trapphus och övervåningarna delas upp i tre mindre sovrum. WC finns på både under- och övervåning.

Läs ocksåTidigare fackordförande: "Vision vill lyxrenovera för att höja hyran"Sture Nordh, tidigare fackordförande.

Järvaavtalen gör också att hyrorna förhandlas fram i förväg så att hyresgästerna vet hur mycket lägenheterna kommer att kosta. Det är annars ett känt bekymmer vid många andra renoveringar. Spannet sträcker sig från 4800 kronor för ettorna på 41 kvadrat och ungefär 10 000 kronor för de nya fyrorna.

Annons

Projektet var tänkt att vara klart innan jul men har blivit något försenat.

Läs också Per krävs på skyhög hyreshöjning och 90 000 i retroaktiv hyra: "Har inte råd" Hyreschock kan driva bort äldre – Leena, 77, väntas få 3 500 kronor i höjning Kfast renoverade lägenheten – nu får Hasan stå när han fikar Hyrestvist slutade med 85 000 i retroaktiv hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.