Annons

Få bostadsområden får del av trygghetspengar

Nyheter ​Blir städerna tryggare och mer jämställda med bättre belysning och mindre buskage? Eller är det trevligare tunnlar som behövs? På 70 håll i landet ska olika metoder testas med hjälp av statliga pengar.
I Täby ska unga tjejer på gymnasiets estetiska program kunna vara med och utsmycka en gångtunnel.
– Vi vet att framför allt kvinnor tycker att gångtunnlar inte är roliga att ta sig igenom när det är mörkt. Vi har 40-50 sådana tunnlar i Täby och behöver utarbeta en tunnelstrategi för att öka trivseln och tryggheten, säger utvecklingsledare Bo Hammerin.
Tunnelprojektet i Täby har fått 115 000 kronor från Boverket, en del av de över 16 miljoner kronor som har fördelats till 70 olika satsningar. Totalt har regeringen utlovat 45 miljoner kronor på projekt för att öka tryggheten ur ett jämställdhetsperspektiv och intresset för att söka har varit stort.
Hälften av de projekt som hittills har beviljats pengar handlar om att öka tryggheten i stadskärnorna, i parker och på gång- och cykelvägar. Vanliga idéer är att förbättra belysningen och röja stora buskage.
Andra satsar på planering, att utveckla visioner och att utbilda olika grupper i jämställdhetsfrågor.
Tolv projekt handlar om direkta förändringar i bostadsområden. Däribland Araby i Växjö, som upplevs som otryggare än andra stadsdelar. Kommunen har fått pengar till bättre belysning och för medvandrare, som kan följa kvinnor som rör sig i stadsdelen eller till och från centrum på kvällar och nätter.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar ”Osten” nominerad till Årets vardagshjälte Kommun nobbar nyanlända – slipper straff Elina fann bostads-kompis via Facebook Svårt att hitta studentbostad i Blekinge Nu kan du få avdrag för flytthjälp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.