Annons

Få intresserade av traditionellt föreningsliv

Malmö ​Antalet lokala hyresgästföreningar i södra Skåne minskar. Få medlemmar är intresserade av det traditionella föreningslivet.

​– Det kan låta lite hädiskt men jag tror faktiskt att de lokala hyresgästföreningarna har överlevt sig själva. Folk i dag har inte tid, de vill ha juridisk hjälp när det skiter sig, det är allt.

Det säger Lone Åkesson. Hon var ordförande i den lokala hyresgästföreningen Segevång i tre år. När hon slutade lades föreningen ned.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Min ork tog slut. Det spelade ingen roll vad vi hittade på, det kom bara ett fåtal personer på mötena.

Kenneth Gustafsson som basar för Centrum/Öst, en av de tre Malmöföreningarna, har lagt mycket energi på att starta nya lokala föreningar.

– Det går trögt. Att hitta eldsjälar som vill engagera sig är inte lätt, konstaterar han.

Annons
Läs ocksåRisk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"Elin Grönlund är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Assberg i Skene.

I hans område har nio föreningar lagts ner de senaste fyra åren.

– Vi har själv medverkat till att en del föreningar läggs ner. Det är bättre att vänta tills det kommer nya krafter som vill jobba än att ha passiva föreningar.

I stället har Centrum/Öst satsat på projektverksamhet i fria former som inte kräver något traditionellt styrelsearbete av hyresgästerna. Nu har föreningen åtta aktiva fritidsverksamheter.

Läs ocksåGaragestriden har fått hyresgästerna att gå samman

– Vi tror på den formen och är beredda att satsa på den, säger Kenneth Gustafsson.

Fritidsföreningen Axel på Östra Förstadsgatan i Malmö är ett exempel. Det är en gammal gårdsförening som från och med i år drivs med stöd från Hyresgästföreningen. Acke Nilsson är en av entusiasterna:

Annons

– Förnyelse och delaktighet är två viktiga ord. Man måste göra något nytt, det kan inte vara kanelsnäcka och kaffe varje gång. 

Sten Lundström på Hyresgästföreningens regionkontor jobbar med att utveckla lokala verksamheter. Han ser ljust på framtiden. Han menar att antalet lokala hyresgästföreningar är ett missvisande mått. I själva verket ökar engagemanget. 

– Under de år som jag har varit med har jag upplevt en positiv trend, med fler aktiva, fler verksamheter.

Läs också Hyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemang Återbrukstrenden tar sig nya uttryck De räddade den välbesökta kvarterslokalen i Bergsjön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.