HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Få stockholmare positiva till bostadsmarknaden

Nyheter Tycker du att det är svårt att hitta en bra bostad till rimligt pris? Då bor du kanske i Stockholm eller Genève. Bor du i Malmö är chansen hyfsad att du har en mer positiv bild.
Foto: Gry Ellebjerg
Få stockholmare anser att de har möjlighet att hitta en bra bostad till en rimlig kostnad.

Bara 7 procent av stockholmarna håller helt eller delvis med om påståendet att man kan hitta bra boende utan att betala allt för mycket. Andelen är en av de lägsta i Europa, visar en undersökning från EU:s statistikmyndighet Eurostat. Även städer i europeiska länder som inte är EU-medlemmar ingår.

Tillsammans med de erkänt dyra schweiziska städerna Zürich och Genève hamnar Stockholm långt ner på listan över orter där befolkningen har en ljus syn på bostadsmarknaden. Mycket talar också för att både Stockholm och Malmö kan ha halkat ned på listan sedan undersökningen gjordes. Bland huvudstäderna på listan är tilltron till bostadsmarknaden bara mindre i Paris.

Läs ocksåTio år i kö för en lägenhet i Halmstad

När samma fråga ställdes till boende i Oslo och London var det 14 respektive 11 procent som åtminstone delvis höll med om påståendet.

Annons

Ännu bättre verkar situationen vara i EU:s huvudstäder Bryssel och Strasbourg. Där är betydligt fler nöjda med hur det ser ut på bostadsmarknaden.

I Aten anser sex av tio att man kan hitta ett schyst boende utan att det kostar skjortan. Detta trots att en annan undersökning sammanställd av Eurostat visar att hela 40 procent av grekerna lägger mer än 40 procent av sin disponibla inkomst på boendet, vilket är i särklass högst i Europa. I Sverige är andelen betydligt mindre.

Läs också”Det går inte att vara kräsen”

Sammanställningen, som är baserad på läget 2015, visar också att nästan var tredje Malmöbo anser att det finns goda chanser att bo bra till rimligt pris.

Annons

Sedan undersökningen gjordes har andrahandshyran dessutom ökat rejält på den svenska bostadsmarknaden. På riksnivå handlar det om 13 procent under perioden 2015 till 2017. I Storstockholm och Stormalmö handlade det om en ökning på 9 respektive 11 procent och i Storgöteborg skenade andrahandshyran med 22 procent. Detta enligt en rapport som Boverket publicerade i höstas.

Fakta: Bara ett fåtal städer värre än Stockholm

Läs också Fastighetskung stäms på 300 000 för tvivelaktiga aktieaffärer ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor Förslaget om att stoppa skatteplanering försvann

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.