Annons

Tio år i kö för en lägenhet i Halmstad

Halmstad Trycket är fortsatt mycket högt. Den genomsnittliga kötiden för att hyra en lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget i Halmstad är tio år.
Foto: Pixabay
Kötiderna för att få hyra en lägenhet hos HFAB i Halmstad blir inte kortare.

Under förra året lämnade 13 000 personer in intresseanmälningar för att hyra lägenhet hos HFAB, det kommunala bostadsbolaget i Halmstad. De visade tillsammans intresse 142 000 gånger, enligt HFAB:s årsredovisning. Bolaget hade under året tusen lägenheter att hyra ut.
– Trycket är fortsatt mycket högt, dock är det första gången som det inte ökar sedan jag började jobba här för fem år sedan, säger Ulf Nilsson, affärsutveckling och kommunikationschef,

Andra tecken på högt tryck är att det tog två minuter att hyra ut 80 nyproducerade lägenheter på Vallås och när sex så kallade direktlägenheter skulle hyras ut i oktober pajade hela systemet på grund av ”extrem efterfrågan och tekniska problem”. En direktlägenhet publiceras under ett antal timmar och lottas sedan ut.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Under 2017 färdigställde HFAB 128 lägenheter och 720 är under produktion. Frågan är hur långt det räcker.
– Nu några år framöver kommer det att komma ut fler nyproducerade lägenheter. Och generellt ser vi att det är fler och fler aktörer i Halmstad som bygger, säger Ulf Nilsson.

Annons

Enligt HFAB:s plan ska bolaget bygga tusen lägenheter under perioden 2016-2020.
– Det är för tidigt att spekulera i hur det kommer att se ut nästa period.

Den kortaste medelkötiden för lägenheter under 2017 hade tre lägenheter i Kvibille/Slättåkra. Där var snittet sex år. Längst medelkötid hade tre lägenheter i Söndrum med ett snitt på hela 34 år. De flesta som söker lägenhet är mellan 20 och 30 år.

Annons
Läs också123 miljoner i vinst för HFAB i Halmstad

Enligt Statistiska centralbyrån närmar sig Halmstads befolkning 100 000 invånare. I slutet av 2017 hade staden 99 752 invånare. Jämfört med samma tid året innan var det en ökning med cirka 1 200 personer.

Läs också Man lät bli att ändra sin adress – döms igen men slipper fängelse Så fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det” Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.