Annons

Fabos hyresgäster ska börja kompostera sin mat

Falkenberg Om två år ska samtliga hyresgäster hos Fabo kunna kompostera sitt matavfall. Men vad omställningen kommer att kosta är oklart.

I slutat av maj beslutade kommunfullmäktige i Falkenberg att 65 procent av alla hushåll ska börja sortera sitt matavfall. Syftet är att minska den totala mängden avfall i kommunen. Idag slänger varje hushåll 200-300 kg mat om året som går till förbränning. För att få fler att vilja sortera ska avfallet vägas och hushållen ska betala utifrån matavfallets vikt. Tanken är att det ska öka viljan att sortera.

Det kommunala bostadsbolaget i Falkenberg har beslutat att införa sortering av matavfall i alla sina lägenheter. Arbetet påbörjas i höst och beräknas vara klart 2015.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När kör ni igång?

Annons

− Den första september gör vi en test i våra nybyggda fastigheter Passaren och Drivbänken som ligger i centrum. Där har vi redan förberett med moloker. Det är stora kärl som matavfallet slängs i. Nästa steg är att vi måste in i varje lägenhet och förse dessa med korg och påsar, säger Katarina Lindh, marknadschef vid Fabo.

Vad kommer satsningen att kosta?

Annons
Läs ocksåSlängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvetHänder som knyter ihop en svart sopsäck och en övervakningskamera.

− Det är oklart i nuläget. Det blir en investeringskostnad att installera Moloker. Men förhoppningen är att vi inte ökar i kostnader när sorteringen börjar. Vi kommer inte att höja hyrorna om vi inte ser en anledning till det. En orsak kan dock vara om vi ser att den löpande kostanden ökar. Denna eventuella kostnadsökning tas då med vid en hyresförhandling.

Läs också Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Evy, 91 orkade inte flytta två gånger − straffas med dubbla hyror Sopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många” Värden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.