Annons

Facken starkt kritiska mot Hyresgästföreningens krisåtgärd

Nyheter Efter en uppmärksammad konferensmiddag berättade Hyresgästföreningens ledning om att en rad åtgärder skulle införas, bland annat totalt alkoholförbud. Anställda uppmanas också att skriva under en ny uppförandekod. Nu har facken kallat till förhandling om brott mot medbestämmandelagen (MBL).
Foto: Pexels/András Frimmel
Svidande kritik. Hyresgästföreningens lednings agerande efter en omtalad konferensmiddag har fått de fackliga organisationerna att gå i taket.

Svallvågorna efter den i medierna uppmärksammade konferensmiddag där några anställda gick fram till mikrofonen och drog sexistiska skämt har inte ebbat ut. Det ska också ha förekommit rasistiska skämt under kvällen. Hyresgästföreningens ledning berättade i bland annat Hem & Hyra att alkohol ska totalförbjudas på arrangemang som arbetsgivaren står för, exempelvis konferenser och personalfester. Det får inte heller förvaras alkohol på Hyresgästföreningens 41 kontor runt om i landet.

Arbetsgivaren har också skickat ut brev till de anställda om en så kallad uppförandekod.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Inget av detta har förhandlats med någon av fackföreningarna på Hyresgästföreningen, vilket rört upp känslorna. I en officiell skrivelse från Handels och Saco kritiseras Hyresgästföreningens ledning bland annat för hänga ut personalen i media i stället för att stå upp för sina anställda, att kollektivt bestraffa en hel personalstyrka på omkring 800 personer för några enstaka personer handlingar, samt att strunta i att åtgärdernas ska diskuteras och förhandlas. ”Det räcker nu, börja tänk rationellt”, avslutas skrivelsen.
– Först går arbetsgivaren ut i media och berättar om uppförandekoder och policys, sedan skickar man ut brev om en uppförandekod som medarbetarna ska skriva under, och sist får facken ta del av hur uppförandekoden ska se ut, säger Oscar Jansson Magnusson, ordförande för Saco på Hyresgästföreningen och förhandlare på region Sydost.

Tillsammans med Handels och Journalistförbundet har Saco påkallat en förhandling gällande brott mot medbestämmandelagen (MBL)

Annons

– Ledningen verkar ha prioriterat att visa sig handlingskraftig externt i stället för att måna om sin personal. Facken fick den första informationen via media. Vi tycker inte om arbetsgivarens agerande, som gjort många medarbetare väldigt upprörda, säger Oscar Jansson Magnusson.

Läs ocksåEfter grova sexskämt: Nu förbjuder Hyresgästföreningen alkohol

Inledningsvis ska facken och arbetsgivaren diskutera om huruvida det skett ett brott mot medbestämmandelagen och om det ska utkrävas ett skadestånd.

Hyresgästföreningens tillförordnade kommunikationschef Peter Skeppström bemöter kritiken från facken om att medbestämmandelagen inte följts såhär:

– Våra fackliga organisationer har inkommit med en skrivelse med synpunkter på hur arbetet med en inkluderande kultur för alla anställda skett. Vi kommer fortsatt arbeta för att de förändringar som genomförs är väl förankrade med våra fackliga organisationer och medarbetarna, och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete.

Annons
Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

Mycket av kritiken handlar om att medarbetare känner sig kollektivt bestraffade på grund av några enskilda medarbetares dåliga omdöme. Kan ni förstå något av den kritiken?

– Beroende på perspektiv har ledningen fått kritik för att vi gör för mycket, för lite, för snabbt och för långsamt. Många är besvikna, men många är också tacksamma över ökad tydlighet. Alkoholfria arbetsplatser och tydliga policys är inte något vi ser som ett straff för någon.

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.