Annons

Efter grova sexskämt: Nu förbjuder Hyresgästföreningen alkohol

Nyheter Hyresgästföreningen inför totalt förbud för alkohol för anställda och flera enskilda riskerar att bli av med jobbet. Detta efter en konferensmiddag, där några anställda gick fram till en mikrofon och drog sexistiska och rasistiska skämt.
Foto: Pexels/András Frimmel
Svidande kritik. Hyresgästföreningens lednings agerande efter en omtalad konferensmiddag har fått de fackliga organisationerna att gå i taket.

Sedan flera år gäller att Hyresgästföreningen inte betalar för alkohol i några sammanhang, såsom konferenser, julfester eller annat. Eventuella alkoholhaltiga drycker har deltagarna fått betala själva.

Nu skärps reglerna ytterligare. Alkohol får inte förekomma alls, vare sig på föreningens 41 olika kontor eller på arrangemang som arbetsgivaren står för, exempelvis konferensmiddagar eller personalfester.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Bakgrunden är en tvådagarskonferens för 250 medlemsvärvare och boendeutvecklare, som hölls i Stockholm i början av veckan. Under kvällen gick, enligt vad Hem & Hyra erfar, flera personer fram till en mikrofon och drog skämt som andra deltagare upplevde som grovt kränkande.

Hyresgästföreningens förbundschef Jonas Nygren vill inte gå in på vad som hände, men säger:

– Vi har fått allvarliga anklagelser där enskilda individer har betett sig på ett sätt som vi inte accepterar. Man har gått över gränsen och det kommer att få konsekvenser för de individerna. Vi tänker ta reda på exakt vad som har hänt, men det kommer inte gå att jobba i Hyresgästföreningen om det passerar en gräns.

Läs ocksåAvtal sätter stopp för miljonlöner till Hyresgästföreningens värvare

– Rasistiska och sexistiska kränkningar ska inte förekomma. Jag är otroligt trött och irriterad på att enskilda medarbetare inte klarar av det  – och det är särskilt tydligt när alkohol är inblandat.

Enligt uppgifter till Hem & Hyra finns dessutom misstankar om att en person har blivit drogad i smyg under kvällen. Stämmer det?

Annons

– Jag känner till att det finns saker vi behöver reda ut och att vi behöver stötta personer som behöver hjälp, säger Jonas Nygren.

Läs ocksåProtesterade mot marknadshyra - anklagades för "islamisering"

Handlar det alltså om annat än verbala kränkningar?

– Det är ingenting jag kan gå in på. Det är en polisanmälan gjord och vi har jobbat hela veckan med att ta reda på vad som har hänt.

Hyresgästföreningen har uppmärksammats förr i samband med fester. Senast i juni avslöjade Aftonbladet att medlemsrekryterare hade bjudits på dyra utlandsresor och bland annat deltagit i whiskyprovningar, trots alkoholförbudet.

Jonas Nygren säger att dessa belöningsresor stoppades redan 2017 och att man nu arbetar på ett annat sätt, bland annat genom den nu aktuella tvådagarskonferensen.

Det totala alkoholstoppet är ett sätt att förebygga liknande händelser i framtiden, men Jonas Nygren säger att det behövs fler åtgärder än så.

– Vi har fått exempel på andra händelser inom organisationen som inte är okej. Det är inte bara en fråga om alkohol, det handlar också om attityder och värderingar. Vi måste arbeta för att bryta kulturer som finns i delar av vår organisation. Det finns gamla traditioner som vi måste sätta stopp för.

Annons

Har det varit lite okej förut med sexistiska eller rasistiska skämt?

– Det hoppas jag verkligen inte, men det kanske inte alltid har fått konsekvenser tidigare, säger Jonas Nygren.

Nu ska alla cirka 800 anställda uppdateras i Hyresgästföreningens värdegrund och vilka regler som gäller på arbetsplatsen. Alla ska läsa och skriva under på att de har tagit del av informationen före månadens slut.

Dessutom ska Hyresgästföreningen inrätta en visselblåsarfunktion, dit anställda kan vända sig för att påtala olika problem anonymt.

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.