Annons

Familj måste lämna Gårdstensbostäder

Göteborg ​​ Enligt hyresvärden idkade sonen först utpressning och hotade en grannfamilj i området. En tid senare hotade pappan en av bolagets anställda och knuffade in henne i en piedestal. Hyresnämnden i Göteborg har nu beslutat att inte heller resten av familjen får bo kvar hos kommunala Gårdstensbostäder
– Två medlemmar av familjen har allvarligt förgripit sig på personer i närmiljön, sonen genom hot om våld riktat mot två närboende och fadern genom handgripligheter mot en företrädare för hyresvärden.
–  Det finns en påtaglig risk för att den oroshärd som enskilda medlemmar av familjen har framkallat inte går att eliminera i fall andra familjemedlemmar tillåts bo kvar i området, resonerar hyresnämnden i sitt beslut där de avslår mammans begäran om att få behålla hyreskontraktet och bo kvar i lägenheten.
Familjen har bott i området med sina barn sedan början av 2000-talet. Men redan förra året var hyreskontraktet i farozonen sedan äldste sonen både försökt utpressa och hotat en annan familj i området.
Gårdstensbostäder ville redan då att familjens kontrakt skulle upphöra. Den gången enades parterna i hyresnämnden om att familjen fick bo kvar med korttidskontrakt men att den vuxne sonen inte längre fick vistas i eller i närheten av lägenheten.
I maj i år besökte sedan pappan Gårdstensbostäders kontor. Enligt bolaget var syftet med besöket att försöka få uppskov med hyran.
Personalen uppfattade pappan som hotfull och när en kvinnlig anställd förklarade att hyran måste betalas fattade han humör. Kvinnan blev först spottad på och därefter hårdhänt inknuffad i en piedestal i närheten, något som gav henne både svullnad och blåmärken.
Pappan har inte förnekat anklagelserna men uppger att han kom till kontoret för att betala hyran kontant i ett kuvert och att bolaget därför missuppfattat anledningen till hans besök.
Hyresnämnden anser att pappan ”genom sitt våldsamma beteende i sådan grad åsidosatt kravet på sundhet, ordning och gott skick att han förverkat sin hyresrätt”. Något mannen inte heller gör anspråk på eftersom han redan flyttat till annan del av Göteborg.
Men hyresnämnden anser inte heller att mamman i familjen ska få bo kvar i lägenheten med de yngsta barnen. Risken är stor att såväl pappan som äldste sonen kommer på besök och därmed skapar stark oro och olust i området, resonerar nämnden.
Kvinnan har överklagat beslutet till Svea hovrätt, som är högsta juridiska instans i hyrestvister.
Gårdstensbostäders vd Katarina Ahlqvist har vid en rad tillfällen, bland annat i en tidigare intervju i Hem & Hyra, efterlyst en nolltolerans mot grova brott som riktas mot och drabbar hyresgäster i området och anser att trygghet för övriga hyresgäster har högsta prioritet.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.