HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Familjen bor på 22 kvadrat i tredje hand – tvingas flytta efter hyresvärdens miss

Nyheter AFM Masum och hans familj trodde de hyrt ett tillsvidarekontrakt. Men i själva verket var de hyresgäster i tredjehand. Nu tvingas de flytta och vet inte om de får sin deposition tillbaka.
Foto: Aron Andersson
AFM Masum och hans familj bor på 22 kvadratmeter. Nu har de fått veta att låsen kommer bytas imorgon, men de har ännu inte fått nyckeln till sin nya lägenhet i samma hus.

På 22 kvadratmeter på bottenvåningen trängs en familj på tre. AFM Musam klättrar upp i sängen som står under fönstret för att komma åt några lådor. Han måste ta den vägen eftersom en tv-bänk blockerar golvvägen. I hörnet står två resväskor inklämda och ovanpå dem de papper som han försöker komma åt i lådorna.

Det där arkivet hade knappast fått plats på något annat ställe i lägenheten. Mot en annan vägg står ytterligare en säng, mot en tredje ett matbord. Tills slut hittar han det han söker. Hyreskontraktet som han vill visa upp.

Läs ocksåAlla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs”Orimlig hyra, Alban Dautaj, Felicia Grönlund

Hyran är 8 900 kronor. Det tycker AFM Musam och hans familj redan är högt. Därför blev han inte glad när han plötsligt fick en extra elräkning förrförra månaden, trots att det står i kontraktet hur stor del av hyran som utgörs av el och bredband.

– När vi flyttade in fick vi veta att alla kostnader ingick och så har det varit de första månaderna. Nu har jag fått två elräkningar, säger han och bläddrar fram mejlen i sin mobiltelefon för att visa fakturorna.

Läs ocksåJasper har inte fått tillbaka sin deposition efter två månader: ”Vi kommer betala tillbaka”Jasper Pol, deposition, TTS Holding AB/Rent Xpress

Kanske är de oväntade elräkningarna ett tecken på att det är en strulig hyresvärd som AFM Masum har att göra med. Men egentligen är just dessa fakturor familjens minsta problem. De har nämligen fått veta att de måste flytta ut från sin lägenhet på fredag. Anledningen är att hyresvärden blivit utkastad.

I en uthyrningshärva som Hem & Hyra berättat om drabbas 100 hyresgäster på två adresser. Det är på Fyrspannsgatan i Hässelby och här på Städetvägen i Sollentuna.

Det företag som familjen haft som hyresvärd, Rent Xpress eller TTS Holding, har egentligen hyrt lägenheterna i andrahand. TTS Holding har ingått ett avtal med ett annat bostadsbolag, Essens of Living, som hyr ut företagslägenheter. Men inte heller Essens of Living äger fastigheten. Det gör istället Svenska Nyttobostäder, som uppger att de inte haft någon aning om hur denna hyreskedja sett ut.

Läs ocksåEfter massuppsägningarna – nu polisanmäls värdarnaBengt Öhman

När det uppdagades valde Svenska Nyttobostäder att säga upp sitt avtal med Essens of Living och därmed rasar alla avtal längre ner i kedjan, inklusive 100 hyreskontrakt på de två adresserna.

En månads uppsägningstid men otydliga besked

AFM Musam fick visserligen den första informationen om att hyresavtalet sägs upp den 31 augusti, alltså en månad i förväg vilket också är den uppsägningstid som står i kontraktet. Hyresgästföreningen hävdar däremot att lagens tre månader bör gälla, men egentligen spelar det här datumet mindre roll. För i den första informationen stod det att familjen skulle kunna bo kvar.

“Vi vill med detta informationsbrev informera att du som har fått ditt hyresavtal uppsagt av TTS Holding AB / Rent Xpress kan bo kvar i lägenheten genom Passion for Homes Group AB.”

Även om lägenheten är liten så var det en lättnad för familjen då det är en fördel för dem att bo på bottenvåningen. Deras son har en autismdiagnos vilket gör det svårt att bo högre upp i huset.

– Han låter en del ibland och det kan bli att han studsar på golvet och då är det inte så roligt för någon att bo nedanför, säger AFM Musam.

Men det första beskedet som kom, om att kunna bo kvar i samma lägenhet, visade sig inte stämma. Senare fick familjen veta att lägenheten inte skulle vara tillgänglig längre och de har istället erbjudits en annan lägenhet, några våningar upp.

Har inte fått tillbaka sin deposition

För den nya lägenheten ville den nya hyresvärden, Passion for Homes, ha en deposition. Men familjen har fortfarande inte fått tillbaka någon deposition från sin föregående hyresvärd. Till slut betalade dock AFM Masum eftersom han var rädd att mista det nya kontraktet.

Problemet är att de nu ska få tillgång till sitt nya boende den 1 oktober, men samtidigt måste vara utflyttade från sitt nuvarande den 30 september. Hur det ska gå till har de inte fått veta.

Istället har de fått höra att låsen i den lägenhet de bor i nu kommer att bytas. Det ska ske klockan 11 på fredag. 

– Det gör mig väldigt orolig och stressad, säger AFM Masum.

Vad som händer på fredag är det inte riktigt någon som vet ännu. Den tidigare hyresvärden, TTS Holding / Rent Xpress, är det ingen som får tag på för tillfället.

– Det är väldigt svårt att inte veta vad som gäller. Jag måste ha mindre trassel, för min familjs skull.

Hem & Hyra har sökt Passion for Homes och Rent Xpress. I en tidigare artikel uttalar sig Svenska Nyttobostäder och Essens of Living.

Läs också Massuppsägningarna: Adnan och ettåriga dottern vet inte vart de ska ta vägen Utkastade hyresgäster rädda att förlora 10 000-tals kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.