HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Familjen Steffen flyr från möglet

Trollhättan De mögelproblem som den tidigare förvaltaren väntat år med att åtgärda löste den nya på en förmiddag. Nu flyttar familjen Steffen till en evakueringslägenhet.
Foto: Kajsa Wedberg
Tanja Steffen och hennes familj har nu fått en evakueringslägenhet för att slippa bo i den skadliga miljön. "Vi började packa direkt vi fått beskedet."

När familjen Steffens minsting tappade sin napp bakom sängen under natten gjorde de en förfärlig upptäckt. Möglet i vardagsrummet som de levt med i flera år, och som Hem & Hyra skrivit om tidigare, var inte det enda. Väggen i sovrummet var nu också svart av mögel. 

Tanja Steffen åkte direkt på morgonen till förvaltaren Primär och bestämde sig för att inte röra sig ur fläcken innan hon fick hjälp.

Läs ocksåEfter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist

– Jag kunde inte låta mina barn sova i den här lägenheten en natt till. Det gick bara inte, säger hon.

Sedan årsskiftet har Primär tagit över fastighetsförvaltningen där familjen Steffen bor på Slåttervägen i Trollhättan. Primär har också fått ta över kravet från Miljöförvaltningen i Trollhättan om att åtgärda mögelproblemen snarast. Trots att de fått till 23 februari på sig att ta fram en åtgärdsplan valde de att agera direkt.

Annons

– Jag kan inte förstå hur man har kunnat ignorera det här. För det är vad man har gjort. Så jobbar inte vi, säger Chreismer Ericzon, områdesansvarig på Primär.

Läs ocksåNytt mögelbeslut: Hyresvärden måste hitta boende till Mikaelas familj

Nu ska det utredas vad som ligger bakom problemen. Fukten tycks komma från den vägg som familjens lägenhet delar med garaget vilket förbryllar Primär. Men det viktigaste var att snabbt få familjen till en trygg miljö. Steg två är att ta itu med den skadade lägenheten. 

– Det är ingen tvekan om att det här är en skadlig miljö. När det dessutom är barn inblandade måste man agera direkt, säger Chreismer Ericzon.

Annons

Nu har familjen erbjudits en evakueringslägenhet, en trea i samma kvarter som blivit ledig.
Tanja Steffen har oerhört kluvna känslor. 

Läs ocksåMöglet har gjort Mikaelas lägenhet obeboelig – besked från hyresvärden tog månader

– Klart jag är nöjd över att kunna komma härifrån. Men samtidigt, det känns svårt att skapa ett hem där. Det är så mycket som vi inte kan ta med oss, som inte får plats. Och kampen är inte slut. Vi vill ju kunna komma hem igen. Så mest känner jag för att lägga mig ner och gråta.

Läs också Inspektörerna som inte inväntar klagomål - "Vi vill hitta bostäderna som går under radarn" Kommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.