HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Familjen vräks om inte parabolen skruvas ner

Kiruna ​Det blir inga mer egyptiska tv-program för Kirunabon Fouad Fikri och hans familj. – Varför det bara är jag som tvingats ta ner parabolen från väggen när flera grannar har kvar sina?
På andra våningen utanför ett av familjens fönster, hängde parabolen som gjorde det möjligt att se tv från hemlandet.
 
– Man vill ju se vad som händer där. Min fru har bara bott här i ett år och kan inte så mycket svenska än. För mina barn är det också viktigt att de kan se program på modersmålet, säger Fouad Fikri.
 
Kirunabostäder tyckte dock att den väggmonterade parabolen var en säkerhetsrisk.
 
Så Fouad Fikri skruvade ner parabolen. Men det räckte inte. Även plattan ska bort innan sista mars, annars vräks familjen. Fouad Fikri känner sig orättvist behandlad. På Videplan finns det fler grannar som har paraboler upphängda på samma sätt som Fikris, spikade på väggen.
 
– Varför har inte de fått plocka ner sina? Är det någon form av rasism?, undrar Fouad Fikri.Fouad Fikris fall är det första som gått så långt som till vräkning bekräftar Kirunabostäder.
 
Kirunabostäders regler är att parabolerna får sättas upp på balkongerna, men utan spikar i husväggen och utan delar som sticker ut.
 
– Fouad Fikri är det första fall som har gått så här långt. Men processerna kan ta flera år och vi har flera hyresgäster med korttidskontrakt, säger Ulf Nygren.
 
Det är bovärdarnas ansvar att se till att reglerna följs.
 
– Så fort bovärdarna ser felaktigt uppsatta paraboler ska de påtala det för hyresgästen. Hörsammas inte det skickas ett rekommenderat brev.
 
Hem & Hyra har talat med en hyresgäst som flyttat in sin parabol på balkongen.
 
– En liten del sticker fortfarande ut, men jag har inte hört något mer från Kirunabostäder.
 
Hyresgästföreningens jurist Magnus Söderlind tycker att det är märkligt att Fouad Fikri är den enda som drabbats så hårt.
 
– Många fler har paraboler uppsatta på precis samma sätt som Fouad Fikri. Märkligt att bara han drabbats av vräkningshot, säger Söderlind.
 
Fakta paraboler:
Enligt en dom från Svea hovrätt har fastighetsägaren rätt att bedöma vad som utgör risker. En fastighetsägare kan till exempel välja att tillåta paraboler på balkonger, men inte på husväggar. Europadomstolen behandlar just nu ett liknande fall från Rinkeby.

Läs också Bröderna Kopp vräks – lägenheter ska bli bröllopssviter Jessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls" Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till Par sägs upp - lagar mat av grannarnas sopor på gården 84-årig kvinna vanvårdade lägenheten och släppte inte in Uppsalahems personal – blir vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.