HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Får hemmet rivet i stället för rustat

Laholm För Laholmshem är det bästa lösningen på ett kostsamt problem. För Eli-Marie Seligmann att hennes hem sedan ett halvt sekel förvandlas till grus och småsten.
Foto: Ossian Sandin
Eli-Marie Seligmann behöver ingen hiss. "Jag har blivit nittio år för att jag har gått i de här trapporna".

När Eli-Marie Seligmann 1968 öppnade dörren till den alldeles nybyggda lägenheten på Hällebäcksvägen var det kärlek vid första ögonkastet.

– Jag gick igenom vardagsrummet och fick se den sju meter långa balkongen, vilken fantastisk fördel att kunna gå ut och sätta sig där.

Läs ocksåTusentals stambyten i pipeline

Sedan dess har lägenheten varit hennes hem. Men en tid tillbaka fick hon veta att Laholmshem anser det vara för dyrt att rusta upp fastigheten. I stället vill de riva två huslängor och bygga nytt med dubbelt så många lägenheter.

För Eli-Marie Seligmann kom beskedet som en chock.

– Jag blev alldeles förtvivlad, jag klarar inte av att flytta när jag bor så här bra.

Annons
Läs ocksåUppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenhetenEn dunk med rosa vätska och en spann med rosa material samt en fot med skoskydd.

Arkitekten är Svend Bögh-Andersen, en gång i tiden stadsarkitekt i Laholm. Lägenheten är öppen och har de flesta tidstypiska detaljerna kvar.

– Är det inte tråkigt om inget av det gamla är kvar? Allt fungerar så bra, säger Eli-Marie Seligmann.

Men i samband med en inventering av Laholmshems alla fastigheter stack huset ut. Vatten och avloppsrören ligger i betongen och för att säkra fastigheten för de närmaste årtiondena skulle det krävas en renovering ned till betong- skelettet, enligt vd Stefan Lundström.

Läs ocksåUnika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backaJan och Siv Christianson anser att flera av de funktioner som Stena Fastigheter vill installera både är otidsenliga och fördyrande för hyresgästerna. ”Om 270 lägenheter bränner på med en handdukstork så är det ju rätt mycket energi som går åt. Och så har du värmegolv och tvättmaskiner”, säger Jan.

– Visst, det går alltid att lappa och laga men då skulle det oftare bli mögel och vattenskador. Nu gör vi så att det nya ska hålla i femtio år till.

Annons

Det är en person som blir av med sitt boende sedan ett halvt sekel.

– Det har jag stor respekt för. Men jag tror det är rätt beslut över tid. Vi måste se till vilken nytta marken kan ge och vad den kan leverera till befolkningen. I stället för 50 omoderna lägenheter får vi 100 moderna.
Hyresgästerna i fastigheten får förtur till de nyproducerade lägenheterna eller prioritet i bolagets kösystem.

Fakta: Kan dröja tolv år

Laholmshem räknar med att det kan dröja mellan två och tolv år innan rivningen kan genomföras.

Läs också Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.