Annons

Tusentals stambyten i pipeline

Halland De kommunala bostadsbolagen i Halland planerar över 3 600 stambyten de närmaste åren, visar Hem och hyras undersökning. När lägenheterna också moderniseras skickas notan till hyresgästerna.
Foto: TT
Över 3 600 stambyten planeras i Halland de närmsta fem åren.

– Det är en puckel som kommer nu, säger Ulf Eriksson, fastighetsutvecklingschef på HFAB.

Den puckel han syftar på är alla de bostäder som byggdes under femtio, sextio och sjuttiotalet. Bäst före datumet börjar närma sig för avlopp- och vattenrören och görs de inte vid kan de börja läcka. För HFAB:s del innebär det att två tusen lägenheter behöver renoveras de närmaste fem åren, det vill säga en femtedel av bolagets bestånd. För hushållens del innebär det veckor av att inte kunna använda sitt badrum och i vissa fall evakuering under renoveringsperioden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men det betyder också ett hyrespåslag. För även om själva stambytet ses som underhåll höjs standarden i badrummen, vilket höjer hyran. Med hur mycket kan Ulf Eriksson inte säga.
– Det är en diskussion vi för just nu.

Av de 2 000 lägenheterna kommer 1 700 renoveringar att begränsas till badrummen. Men i Klackerup där ett förnyelseprojekt är i gång och 223 stambyten planeras är åtgärderna mer omfattande. Notan för hyresgästerna innebär från 669 kronor i hyrespåslag per månad  och högre om de gör tillval.

Annons

HFAB är långt ifrån ensam om att ha stora renoveringsbehov. Upp till vart annat hushåll i Laholmshem kan behöva vara med om ett stambyte de närmaste fem åren. Även där kan hyresgästerna vänta sig hyreshöjningar när lägenheterna också moderniseras. Men exakt vad som kommer att göras är inte beslutat ännu.

Läs ocksåFår hemmet rivet i stället för rustat

– Det får vi ta fastighet för fastighet. Stambytet är bara en del av behovet, säger Dan Hagström, byggprojektledare på Laholmshem.

Kommer hyresgästerna kunna bo kvar under renoveringarna?

Annons

– Så långt har vi inte kommit ännu, men det är absolut så att vi kommer att behöva kreativa lösningar.

Läs ocksåHyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut"Märövägen

Samma utmaning står Falkenbergs allmännytta FABO inför när runt 500 lägenheter ska genomgå omfattande renoveringar. För de aktuella bostäderna skrivs numera bara kortidskontrakt och hyresgästerna får behålla sin tid i kön.

Fakta: Så togs siffrorna fram

Hem och hyra frågade alla kommunala bostadsbolag hur många stambyten de planerar de närmsta fem åren. Enkäten gjorde både via mejl och telefon.

Läs också Jens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart” Hos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven” Svartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.