Annons

Får tillbaka överhyra fördyr studentlägenhet

Göteborg En divan och en äkta matta ger inte rätt till fullt påslag för möbler vid andrahandsuthyrning. Nu får en göteborgare tillbaka över 8 000 kronor för överhyra.

För 5 500 kronor i månaden var andrahandskontraktet bärgat för studentlägenheten mitt i centrala Göteborg. I hyran skulle möbler och hushållsel ingå. Men när andrahandshyresgästen flyttade in upptäckte hon att möblemanget i ettan begränsade sig till en divan, en äkta persisk matta samt köksutrustning.

Hon kunde också se att den ordinarie månadshyran var nästan 1 200 kronor lägre, eftersom hon hade tillgång till lägenhetsinnehavarens inloggningsuppgifter hos värden för att kunna boka tvättid. När kontraktet löpt ut vände sig andrahandshyresgästen därför till hyresnämnden för att få tillbaka pengar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lägenhetsinnehavaren hävdade att hyran är korrekt uträknad: ett påslag på 15 procent för möbler, alltså ungefär 650 kronor, samt 300 kronor i månaden för el, vatten och internet. Dessutom omfattar hyran ett påslag på 255 kronor ”med hänsyn till marknadshyran för liknande bostäder”.

Annons

Men det köper inte hyresnämnden. Möblemanget är så enkelt att endast ett mindre påslag är rimligt. Vatten och internet ingår redan i bashyran, och elräkningarna som lägenhetsinnehavaren lämnat in till hyresnämnden landar på ungefär 185 kr i månaden. Därför accepterar nämnden bara ett påslag om totalt 400 kronor.

Därmed får andrahandshyresgästen nu rätt att få tillbaka närmare 8 200 kronor plus ränta.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Beslutet kan ännu överklagas.

Fakta: Så säger lagen

Hyresnämnden kan besluta att den som hyrt ut ett rum eller en lägenhet i andra hand till en oskälig hyra måste betala tillbaka överhyran.

Ett sådant beslut kan bara gälla max ett år tillbaka i tiden från den dag då ansökan lämnades in till hyresnämnden.

Läs också Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Hyresrätter blir hotell – med skyhöga hyror: ”Utnyttjar människors behov av ett hem” Boråsvärd tog ut närmare 45 procent i överhyra - tvingas betala tillbaka Peter blev blåst på hyran i 28 år och stämde värden – får tillbaka 90 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.