HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Får tillbaka överhyra fördyr studentlägenhet

Göteborg En divan och en äkta matta ger inte rätt till fullt påslag för möbler vid andrahandsuthyrning. Nu får en göteborgare tillbaka över 8 000 kronor för överhyra.

För 5 500 kronor i månaden var andrahandskontraktet bärgat för studentlägenheten mitt i centrala Göteborg. I hyran skulle möbler och hushållsel ingå. Men när andrahandshyresgästen flyttade in upptäckte hon att möblemanget i ettan begränsade sig till en divan, en äkta persisk matta samt köksutrustning.

Hon kunde också se att den ordinarie månadshyran var nästan 1 200 kronor lägre, eftersom hon hade tillgång till lägenhetsinnehavarens inloggningsuppgifter hos värden för att kunna boka tvättid. När kontraktet löpt ut vände sig andrahandshyresgästen därför till hyresnämnden för att få tillbaka pengar.

Läs ocksåSå måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv"

Lägenhetsinnehavaren hävdade att hyran är korrekt uträknad: ett påslag på 15 procent för möbler, alltså ungefär 650 kronor, samt 300 kronor i månaden för el, vatten och internet. Dessutom omfattar hyran ett påslag på 255 kronor ”med hänsyn till marknadshyran för liknande bostäder”.

Men det köper inte hyresnämnden. Möblemanget är så enkelt att endast ett mindre påslag är rimligt. Vatten och internet ingår redan i bashyran, och elräkningarna som lägenhetsinnehavaren lämnat in till hyresnämnden landar på ungefär 185 kr i månaden. Därför accepterar nämnden bara ett påslag om totalt 400 kronor.

Därmed får andrahandshyresgästen nu rätt att få tillbaka närmare 8 200 kronor plus ränta.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjolI storstan är det nu dubbelt så dyrt att bo i andra hand jämfört med förhandlad hyra, visar Hem & Hyras granskning. Studenterna Abdullah Alokla och Maria Heyman hör till dem som förlorar på det. För den som hyr ut är det desto mer lönsamt.

Beslutet kan ännu överklagas.

Fakta: Så säger lagen

Hyresnämnden kan besluta att den som hyrt ut ett rum eller en lägenhet i andra hand till en oskälig hyra måste betala tillbaka överhyran.

Ett sådant beslut kan bara gälla max ett år tillbaka i tiden från den dag då ansökan lämnades in till hyresnämnden.

Läs också Svårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte" Han betalar tusentals kronor för rum i källare – så slår dold marknadshyra mot bostadsletare Inneboende bodde kvar med hyresvärd efter att ha anmält honom: "Dålig stämning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.