Annons

Färdigförhandlat i Trollhättan

Trollhättan Hyrorna hos AB Eidar i Trollhättan höjs med 0,75 procent 2017 och ytterligare 0,75 året därpå. "Det har varit en tuff förhandling", säger Hyresgästföreningens Anja Augustsson.

Trollhättans allmännyttiga fastighetsbolag Eidar ville höja hyran med i genomsnitt 2,3 procent. Efter hårda förhandlingar med Hyresgästföreningen blev det istället ett tvåårsavtal med betydligt lägre procentsatser. Hyresgästerna i Eidars omkring 6000 lägenheter får höjd hyra med i genomsnitt 0,75 procent den första februari 2017 och ytterligare en höjning på 0,75 procent den första januari 2018.

– Det var tuffa förhandlingar. Ett tag trodde jag inte att vi skulle nå en lokal överenskommelse. Därför känns det bra att vi trots allt lyckades. Jag tror att det här tvåårsavtalet kommer att gynna både hyresgästerna och bolaget, säger Hyresgästföreningens förhandlare Anja Augustsson.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Ursprungligen ville Eidar alltså höja med 2,3 procent i snitt för hela beståndet. För sex fastigheter ville man höja mer. Det handlar om Fors 1:45, Båset 3, Blackstorp 1:61, Takkupan 2, Jordsten 5 samt Sädesbingen. Så blev det inte. 

– Fastighetsägaren tycker att hyran i de här fastigheterna ligger för lågt. Men utifrån det resonemanget bör man även undersöka om det finns fastigheter i beståndet där hyran ligger för högt och justera det, säger Augustsson.

Under förhandlingarna framförde Hyresgästföreningen att man anser att Eidars ägare, kommunen, ställer orimligt höga krav på nyinvesteringar. Man befarar att dessa investeringar i slutänden drabbar hyresgästerna i form av höjd hyra. 

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Trollhättan har en väldigt hög ambitionsnivå när det gäller nybyggnation av hyresrätter. Samtidigt är underhållsbehovet stort. Och allra störst tycks det vara när det gäller de lokaler som kommunen själv nyttjar, till exempel skolor och äldreboenden, säger Augustsson.

Annons

Urban Blom är Eidars vd. Han kommenterar uppgörelsen så här:

– Vi yrkade på 2,3 procent och det var hårda förhandlingar. Men vi nådde en bra kompromiss. Även vi värnar om hyresrättens attraktivitet. Nu får vi försöka göra effektivitetförbättringar och eventuellt får vi skjuta visst underhåll på framtiden.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

Ni ville plocka ut sex fastigheter och höja hyran mer för dem. Vad händer med den idén nu?

– Vi parkerade den frågan. Sannolikt kommer vi att lägga ett differensierat anspråk nästa gång vi förhandlar om hyrorna. 

Hyresgästföreningen tycker att er ägare ställer orimliga investeringskrav på er. Håller du med?

– Nej. Det stämmer att vi har som ambition att bygga många nya hyresrätter i Trollhättan. Målet är minst 1000 nya hyresrätter fram till 2030. Men det är ett mål som vi vill ha. Och jag håller inte med om att våra investeringar i kommunala lokaler kannibaliserar på vårt hyresbestånd. Tvärtom, att ha kommunen som hyresgäst ger långa stabila hyresavtal. Helt utan de risker som man tar när man till exempel bygger ett nytt hyreshus där man riskerar att bli stående med vakanser. (outhyrda lägenheter red. anm.)

Annons

För en genomsnittlig tvårummare på 60 kvadratmeter som i dag har en hyra på 5 115 kronor i månaden innebär uppgörelsen en höjning med 38 kronor från den 1 februari 2017 och med ytterligare 39 kronor i månaden den 1 januari 2018.

LÄS MER:

Så mycket höjer Västsvenska värdar hyran 2017

Pengar i en portmonnä.
Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.