HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Färre fick bostadstillägg trots mer information

Nyheter Antalet pensionärer som fick bostadstillägg minskade i fjol. Pensionsmyndigheten försöker nu få ut enklare och bättre information till de uppåt 100 000 pensionärer som missar att söka.
Foto: Anna Hultberg
Färre pensionärer fick bostadstillägg i fjol.

Under 2017 fick cirka  287 000 pensionärer med låga inkomster bostadstillägg på totalt nästan åtta miljarder kronor. Det var en liten minskning, jämfört med 2016.

Det skulle kunna bero på att pensionerna faktiskt höjdes  lite mer än boendekostnaderna generellt i fjol och att nypensionerade i allmänhet har högre pension än de äldre som har avlidit, enligt Linda Nygren, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Läs ocksåHöjt bostadstillägg för pensionärer får kritik

Å andra sidan borde antalet kanske ha ökat eftersom Pensionsmyndigheten i flera år nu har försökt få fler att ansöka om bostadstillägg. Man bedömer att uppåt 100 000 personer missar eller väljer bort att ansöka, trots att de skulle kunna ha rätt till pengar.

– Vi har ännu inte sett någon effekt av de insatserna, så vi måste angripa det på andra sätt. Nu samverkar vi mer med pensionärsorganisationerna och kommunerna och försöker få ut enklare och bättre information som de kan föra vidare. Vi hoppas att det ger effekt under året, men det kan ta längre tid, säger Linda Nygren.

Ett problem är att pensionstillägget kan uppfattas som krångligt. Ett annat är att en del personer inte söker för att de inte vill ligga samhället till last och ta emot bidrag.

Läs ocksåBostadstillägg för pensionärer ses över

– Därför försöker vi vara mer tydliga med att det här inte är ett bidrag. Det är ett komplement till pensionen som man kan ha rätt till.

Pensionsmyndigheten ska under året undersöka mörkertalet närmare. Och kanske ökar intresset för att söka om och när bostadstillägget höjs.

I morgon torsdag ska Pensionsgruppen sammanträda för att diskutera detaljer i en ny blocköverskridande överenskommelse om bland annat grundskyddet i pensionssystemet. Enligt Dagens Nyheters uppgifter diskuterar man att höja det högsta bostadstillägget från dagens 5 560 kronor till cirka 6 200 eller 6 500 kronor i månaden. Taket för den högsta hyran man kan få tillägg för kan höjas till 7 000 kronor i månaden.

Läs också140 000 pensionärer kan gå miste om bostadstillägg
Fakta: Så får du bostadstillägg

I dag kan en ensamstående pensionär få ett bostadstillägg på maximalt 5 560 kronor per månad. Beloppet beror på inkomster, bostadskostnader och eventuell förmögenhet.

Det är endast pensionärer med de allra lägsta inkomsterna som får maximalt bostadstillägg.

Många missar att ansöka. En enkel tumregel är att ensamstående som har en lägre månadsinkomst än cirka 15 000 kronor efter skatt bör kolla upp om man kan ha rätt till bostadstillägg. För gifta gäller andra belopp.

Kolla genom att fylla i uppgifter på Pensionsmyndighetens hemsida eller ringa myndigheten på 0771-776 776.

Läs också "Fulspel" med hyror och bidrag drabbar äldre Pensionärer får ekonomiskt tillskott

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.