Annons

Färre hyresrätter när bostadsbyggandet minskar

Skåne ​Under 2007 minskade bostadsbyggandet i hela landet jämfört med 2006. Jämfört med resten av landet var minskningen betydligt större i södra Skåne och synnerhet i Malmö.

​Andel påbörjade byggen minskade med 34 procent i hela landet, från 45 300 till 29 700. I södra Skåne var minskningen 45 procent, i Malmö 49 procent.

Annons
 
Framför allt är det byggandet av flerbostadshus som minskar.
 
I hela Skåne minskade byggandet av flerbostadshus med 62 procent. De borttagna subventionerna till hyreshus är den främsta orsaken, enligt SCB, Statistiska centralbyrån, som tagit från siffrorna.
 
Eftersom ränteavdragen för bostadsrätter och äganderätt finns kvar har inte de boendeformerna påverkats lika mycket. 
 
Enligt Länsstyrelsen är minskningen av byggandet i just Skåne oroväckande bland annat för att prognoser talar för en fortsatt ökning av befolkningen. Att bygga för lite kan leda till både bostadsbrist och minskat tillväxt.
 
På Själland har byggandet av nya bostäder minskat ännu mer än i Skåne.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.