HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Färre utsatta områden i Göteborg

Göteborg På polisens nästa lista över utsatta stadsdelar i Göteborg kommer Tynnered och Gårdsten att flyttas till bättre kategorier. Och Rannebergen i Angered kommer att tas bort helt från listan. Det skriver Göteborgs kommunala bostadskoncern i ett pressmeddelande.
Foto: Gustaf Görfelt
Rannebergen plockas bort från polisens lista över utsatta områden.

Polisens lista uppdateras vartannat år, och en uppdatering kommer att ske om en månad. Men redan nu går Framtidenkoncernen ut med ett pressmeddelande om de kommande förändringarna.

För tre områden i staden bedömer polisen att det finns en så positiv utveckling att områdena får byta gradering.

Läs ocksåJason, 7, attackerades av rottweiler och amstaff – hyresgäster mest utsatta för hundangreppJason, 7, attackerades av grannhundar – en av många barn som utsatts för hundattacker

Tynnered i Frölunda flyttas från den allvarligaste kategorin särskilt utsatt område till riskområde.

Gårdsten i Angered flyttas i sin tur från riskområde till utsatt område. Därmed fortsätter den positiva utvecklingen i Gårdsten, som Hem & Hyra var först att berätta om 2018.

Och grannstadsdelen Rannebergen, som tidigare klassats som utsatt område, tas bort helt från listan.

Läs ocksåLockar och skrämmer: Beslutet att ombilda klyver Göteborg – ”Ett för bra erbjudande för att missa”Hundra hushåll på Bondegärdet har fått erbjudande om ombildning, bland dem Bachir Talanis (till höger). I Latif Useins hus är det däremot inte aktuellt för närvarande. Han skulle heller inte vara intresserad av att köpa, säger han.

Inget område kommer att få försämrad status. Däremot bedömer polisen att fem stadsdelar kvarstår inom kategorin särskilt utsatt område: Bergsjön, Biskopsgården, Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet. Hisings Backa klassas fortsatt som utsatt område.

– Det är med glädje vi idag mottagit polisens nya bedömning av läget i Göteborg. Det är viktiga steg, både för dessa områden och för hela stadens utveckling, säger Terje Johansson, vd för Framtidenkoncernen, i pressmeddelandet.

Framtidens mål är att Göteborg inte ska ha några särskilt utsatta områden 2025. Det är ett uppdrag som koncernen fick av kommunfullmäktige i budgeten för 2020. Därför har Framtiden arbetat fram en strategi med massiva satsningar (se faktaruta).

Läs ocksåBoråspolisen Nadim Ghazale: "Vi kan inte låta en etnifierad underklass samlas i de utsatta områdena"Nadim Ghazale

I pressmeddelandet beskrivs att det som syns nu delvis är ett resultat av den strategin. Men även av att polisen intensifierat sitt arbete i stadsdelarna och att många olika parter samarbetar. Som exempel nämns samarbetet mellan Framtiden, Stena Fastigheter och Volvo Cars i Tynnered.

– Tydliga politiska mål i kombination med att flera aktörer tagit kliv framåt har bidragit till denna positiva utveckling, säger Terje Johansson i pressmeddelandet.

Strategin har dock redan fått göras om. Först ville Framtidenkoncernen bilda ännu fler kommunala bostadsbolag än de fyra som redan finns (Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder). Syftet var att göra som i Gårdsten och kunna koncentrera arbetet runt hyperlokala bolag.

Men detta röstades ned av de borgerliga partierna i kommunledningen. I stället har Framtiden fått i uppdrag att arbeta för mer ägt boende i stadsdelarna, bland annat genom att underlätta ombildningar till bostadsrätter.

Även planerna på en kommunal stiftelse skrotades.

Nu planeras inga fler förändringar förändringar i strategin, skriver Framtiden i pressmeddelandet. Fem områden klassas fortfarande som särskilt utsatta och det är också viktigt att förvalta de förbättringar som skett. Situationen kan snabbt försämras igen.

När polisen släpper listan och det fördjupande materialet om ungefär en månad kommer Framtiden titta noga på vad som sker i varje enskilt område. Syftet är att fortsatt kunna anpassa sina insatser.

–  Vi är ödmjuka inför uppgiften att Göteborg inte ska ha några särskilt utsatta områden 2025. Vi har sagt att det är möjligt, och dagens signaler pekar på det, men väldigt mycket jobb återstår, säger Terje Johansson.

Den enda övriga förändringen i Västra Götaland är en negativ förflyttning. Området Kronogården/Lextorp/Sylte i Trollhättan går från att bedömas som utsatt område till riskområde.

Fakta: Jättesatsning i Göteborg

Framtiden-koncernen har antagit en strategi för Göteborgs utsatta områden 2020–2030.

Det övergripande målet är att ingen del av Göteborgs stad ska finnas på polisens lista över särskilt utsatta områden år 2025.

För att nå dit tänker koncernen avsätta 11 miljarder kronor under 2020-talet. Av dessa är 7,5 miljarder vikta för nyproduktion och renoveringar.

Restrerande 3,5 miljarder är avsatta till så kallad superförvaltning (se nedan).

Framtiden-koncernen omfattar bland annat Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder.

Fakta: Superförvaltning

I det som Framtiden valt att kalla superförvaltning ingår följande beståndsdelar:

  • Lokal närvaro sju dagar i veckan.
  • Trygghetssäkrande fastigheter.
  • Trygghetsdialoger.
  • Trygghetsvärdar.
  • Nolltolerans mot kriminell verksamhet.
  • Riktiga hyresförhållanden i alla lägenheter.
  • Dygnet runt-åtgärder mot skadegörelse och klotter.
  • Sophantering utan nedskräpning.
Läs också Kritiken mot konsulterna i allmännyttan: ”Förkastligt” Konsulter på dubbla stolar när hyresrätter ombildas i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.