Annons

Planerade ombildningen splittrar de boende: ”Lägg korten på bordet. Varför ska ni sälja?”

Göteborg I Hjällbo är osäkerheten stor sedan det blev känt att 400 hyreslägenheter kan säljas som bostadsrätter här. Samtidigt vill politikerna öka tempot för att ombilda ännu mer i staden.
Ammal Said framför Hyresgästföreningens tält på Bondegärdet i Hjällbo.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
"Jag vill faktiskt hyra min lägenhet", säger Hjällbobon Ammal Said. Hon är aktiv i Hyresgästföreningen, som under veckan funnits på plats på Bondegärdet för att informera om vad som gäller vid en ombildning, och hur det påverkar den som vill bo kvar som hyresgäst.

I snålblåst och regn stannar människor till vid Hyresgästföreningens tält på Bondegärdet i Hjällbo. Organisationen har varit på plats flera gånger de senaste dagarna för att svara på folks frågor.

Erbjudandet om att kunna köpa loss sin lägenhet av den kommunala hyresvärden Poseidon väcker både nyfikenhet och oro. Hittills har ett hundratal hushåll på Bondegärdet fått brev. Vilka de 300 andra adresserna blir är ännu inte känt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ammal Said bor i en fyra ett stenkast bort, på Bergsgårdsgärdet. Hon tycker att hyresrätt är en praktisk och trygg boendeform och tänker inte köpa sin lägenhet om erbjudandet skulle komma, även om lönen kanske skulle räcka till.

– Jag är emot. Vad händer om man köper? Det här är gamla lägenheter som inte har renoverats, säger hon.

– Och vad ska hända med dem som inte har råd? Många som bor här som inte jobbar har inte råd att köpa.

Läs också400 hyresrätter i Hjällbo kan ombildas till bostadsrätter

Hur går snacket bland grannarna?

– Alla har vi olika åsikter. Många vill faktiskt köpa. Man vill äga sin egen lägenhet. Men många är också emot, säger Ammal Said.

Annons

Ombildningarna klyver även Göteborgs politiker i två läger. En oenig kommunstyrelse har klubbat igenom att stadens kommunala bostadskoncern, Framtiden, ska öka ombildningstakten i områden som domineras av hyresrätter.

Läs ocksåHyresgäster kluvna till omtvistad ombildning i Göteborg

Ännu återstår beslut i högsta instans, kommunfullmäktige. I går togs frågan upp, men bordlades. Därmed sköts avgörandet upp.

Kamal Meddad har bott i Hjällbo sedan 80-talet och tänker inte flytta därifrån.
Kamal Meddad har bott i Hjällbo sedan 80-talet och tänker inte flytta därifrån. Han tror att ombildningar är fel väg att gå för att öka tryggheten i stadsdelen.

Hjällbobon Kamal Meddad är misstänksam mot politikernas motiv att sälja de allmännyttiga lägenheterna till nybildade bostadsrättsföreningar. Än vet han inte om huset han bor i omfattas av ombildningsplanerna.

– Det är något som inte stämmer. De vill bli av med det, för det kommer bli en jättekostnad att renovera de där husen. Balkongerna håller på att rasa. Rören luktar. Hela avloppssystemet är ruttet, det måste göras om. Men föreningen, den har inga pengar.

Poseidon har tidigare aviserat att de hus som eventuellt säljs inte ska ha betydande renoveringsbehov. Men Kamal är inte övertygad.

– Lägg alla kort på bordet. Varför ska ni sälja? För att hjälpa oss? Sänk hyran i stället! Hjälp våra barn, i stället för att sälja till mig, sticka därifrån och låta oss sköta det hela. Vem ska ta hand om säkerheten? De kommer säga att det är bostadsrättsföreningen som har ansvaret. Det är så mycket punkter som ingen har tänkt på.

Annons
Hittills har erbjudandet om att köpa loss sin lägenhet gått ut till 100 hushåll på Bondegärdet.
Hittills har erbjudandet om att köpa loss sin lägenhet gått ut till ett hundratal hushåll på Bondegärdet.

Kamal Meddad befarar också att de blivande bostadsrättsinnehavarna tar andra risker, och jämför med det omskrivna skandalkvarteret Kinesiska muren i Malmö som kapats av kriminella.

– Det är samma grupper som bor där som i Hjällbo. Det kommer att hända. Det kommer någon lycksökare och några finansgubbar som klipper till. De tjänar några miljoner och så släpper de det hela. Jag lovar dig. Men det är synd. Jag älskar ju Hjällbo. Jag vill fajtas för det, säger han.

Ändå tror han att intresset för att köpa är stort i området. Det är till och med så att han själv skulle överväga det – om priset är det rätta. Och om renoveringskostnaden hamnar någon annanstans.

Samtidigt ger han inte mycket för politikens plan, om att ombildningar på sikt skulle öka tryggheten i området och få bort Hjällbo från polisens lista över utsatta områden.

– Jag tror inte att det löser problemet. Problemet ligger inte i boendet, utan i skola och uppfostran, i förskolan och i familjerna. Men det kostar pengar för staten.

Fakta: Adresserna som kan ombildas

Hittills har ett hundratal hyresgäster i Hjällbo fått erbjudande om att köpa sin lägenhet från hyresvärden, kommunala Poseidon.

Det gäller hushållen i fem hus på adresserna Bondegärdet 28–30, 35–37, 38–40, 46–48 och 49–51.

Totalt har bolaget valt ut cirka 400 lägenheter som kan komma att ombildas. Hushållen på Bondegärdet är först ut, i slutet av september kommer ytterligare hyresgäster få erbjudandet per brev.

Läs också Nya ägardirektiv kräver fler ombildningar i Göteborg Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.