Annons

Gårdsten kan tas bort från utsatta områdes-listan

Göteborg Ta bort Gårdsten från listan över ”särskilt utsatta områden”. Den rekommendationen ger polisen i Göteborg. Läget har förbättrats i området, och enligt lokalpolischefen i Nordost har Gårdstensbostäders arbete spelat en stor roll.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

– Jag tror att vi lokalt kommer att rekommendera att Gårdsten stryks från listan. Vi ser inte att problemen är så stora där längre, säger Fredrik Lennartsson.

Han är biträdande lokalpolisområdeschef i Nordost och har, av och till, arbetat i nordöstra Göteborg sedan millennieskiftet. Förändringen i Gårdsten under den tiden är påtaglig, menar Fredrik Lennartsson.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Fredrik Lennartsson.

Först minskade inbrotten och bilbrotten, men i längden har även annan kriminalitet påverkats.

– Givetvis är det inte så att brottsligheten blir noll. Men vi ser inte alls kriminella gäng i Gårdsten i dag på det vis som vi gjorde i slutet av 90-talet, säger Fredrik Lennartsson.

Han menar att den så kallade Gårdstensmodellen har spelat en nyckelroll, med Gårdstensbostäder som motor. Det kommunala bostadsbolaget bildades 1997, just som en reaktion på de omfattande sociala problem.

Annons
Läs ocksåTonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjenTermosbomb

– De har tagit ett helhetsansvar som har förändrat mycket. Till exempel trygghetsvärdar som är närvarande i området även på kvällar och helger. Gårdstensbostäder försöker även skapa ordning och reda genom att hålla koll på källare, och vem som egentligen bor var. Sedan ska man inte bortse från den utseendemässiga förändringen som har skett, säger Fredrik Lennartsson.

På 1990-talet utgjorde de nedslitna hyreshusen på Gårdstensberget en deprimerande åsyn. Men under 2000-talet har omfattande fasadrenoveringar och en hel del nybyggen givit Gårdsten en ansiktslyftning.

– Nu finns det villor och bostadsrätter också, det är inte bara hyresrätter. Om det börjar gå bra för dig och du vill göra bostadskarriär så behöver du inte flytta, som i många andra områden. Istället kan du bo kvar, och det är viktigt för området, säger Fredrik Lennartsson.

Läs ocksåAnn-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”Ann-Christin Hartelius

Om trenden fortsätter är det alltså inte osannolikt att Gårdsten flyttas från listan ”särskilt utsatta områden”. Om det blir till någon av de andra listorna ”riskområden” eller ”utsatta områden” återstår att se.

– Det görs revisioner av listorna med jämna mellanrum. Vi får följa utvecklingen. Givetvis kan det svänga snabbt i negativ riktning också, säger Fredrik Lennartsson.

Annons

LÄS MER:

Här är landets mest utsatta områden

De bestämmer i sitt eget område

Fakta: Utsatta områden
  • Särskilt utsatt område – kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.
  • Riskområde – kännetecknas av att det befinner sig i riskzonen att bli ett särskilt utsatt område. Något eller några av de fastställda kriterierna saknas. Läget anses alarmerande.
  • Utsatt område – är geografiskt avgränsat och karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knutet till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Läget anses allvarligt.

Källa: Polisen

Läs också "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Haveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörs Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.