Annons

Fastighetsägare fälld för diskriminering

Essunga ​När kvinnan reste bort passade värden på att byta lås till hennes lägenhet i Essunga. Han hade ångrat uthyrningen när det framkom att den nya hyresgästen och hennes familj var romer. Lidköpings tingsrätt gav kvinnan rätt i domen som kom 20 maj.

​I september 2005 skrev den romska kvinnan på ett hyreskontrakt för en lägenhet i Essunga kommun. Hon var då gravid med sitt fjärde barn och familjen behövde ett större boende. Hon fick nycklar av fastighetsägaren personligen och betalade första hyran i förskott.

Enligt fastighetsägaren, som inte anser sig ha diskriminerat kvinnan, så stämmer inte uppgiften om förskottshyran. Det var därför han bytte ut låset.
Kvinnan anmälde fallet till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO) som stämde hyresvärden. DO krävde skadestånd på 120 000 kronor.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Lidköpings tingsrätt tog upp fallet i mitten av april. Enligt vittnesmål i rätten har fastighetsägaren sagt att grannar och anställda i en rörelse i hyresfastigheten klagat på att romer flyttat in. Han har också talat med en bekant i bostadsbranschen om möjligheten att ångra uthyrningen i efterhand.

Annons

Det senare ser tingsrätten som ett bevis för att ägaren haft andra skäl än bristande hyresbetalning för att stänga ute kvinnan från lägenheten.
Fastighetsägaren har inte kunnat bevisa att han inte diskriminerat kvinnan. Därför döms han att betala 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan och dessutom DO:s rättegångskostnader på drygt 65 000.

Ett eventuellt överklagande av beslutet måste ske senast den 10 juni. Fastighetsägaren har avböjt att kommentera ärendet. 

Annons
Läs ocksåJuridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador
Läs också Fängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten Hyresvärden vill behålla pengarna – Martin tvingas gå till domstol efter oljeläckan Lämnade brinnande hus med fem tändare i fickan – frias från mordbrand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.