HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fastighetsägarna bygger upp egen databas

Stockholm Fastighetsägarna Stockholm lanserar nu en databasen ”Hitta Hyran” för sina medlemmar. Tanken är att fastighetsägare själva ska lägga in sina hyror för att sedan kunna jämföra med liknande lägenheter runt om i regionen. Allt för att skaffa sig ett bättre förhandlingsläge.

– Behovet av det här har förstås uppkommit i och med lagändringen förra året som säger att allmännyttan inte längre ska vara hyresnormerande. Betydelsen av privata jämförelseobjekt har blivit större, säger Alrik Hafström, förhandlingschef på Fastighetsägarna Stockholm AB.

Motsvarande databas finns redan hos Hyresgästföreningen. Där sparas digitalt fakta som exempelvis hyror, storlek, byggår etcetera. I databasen finns de flesta av Stockholms hyresrätter registrerade men den är fortfarande under utveckling.
– Vi är den enda parten som har hyresstatistik både för allmännyttan och privatvärdar. Informationen om hyresmarknaden i Stockholm är en viktig fördel för oss i förhandlingssituationen, säger Maria Palme, förhandlingschef Region Stockholm.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Alrik Hafström erkänner att Hyresgästföreningen har haft ett övertag vad gäller överblicken av hyressättningen i Stockholm.
– Vi hoppas också att så småningom få med oss allmännyttan. Men det här är väldigt nytt, än så länge har vi 55 000 lägenheter i databasen. Hur bra det blir i slutändan beror på hur många fastighetsägare som fyller i sina egna hyror. Jag antar att både vi och Hyresgästföreningen känner ett större behov av att i högre grad strukturera de privata hyresförhandlingarna från och med nu.

Läs också Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år Här är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.