Annons

Fastighetsägarna bygger upp egen databas

Stockholm Fastighetsägarna Stockholm lanserar nu en databasen ”Hitta Hyran” för sina medlemmar. Tanken är att fastighetsägare själva ska lägga in sina hyror för att sedan kunna jämföra med liknande lägenheter runt om i regionen. Allt för att skaffa sig ett bättre förhandlingsläge.

– Behovet av det här har förstås uppkommit i och med lagändringen förra året som säger att allmännyttan inte längre ska vara hyresnormerande. Betydelsen av privata jämförelseobjekt har blivit större, säger Alrik Hafström, förhandlingschef på Fastighetsägarna Stockholm AB.

Motsvarande databas finns redan hos Hyresgästföreningen. Där sparas digitalt fakta som exempelvis hyror, storlek, byggår etcetera. I databasen finns de flesta av Stockholms hyresrätter registrerade men den är fortfarande under utveckling.
– Vi är den enda parten som har hyresstatistik både för allmännyttan och privatvärdar. Informationen om hyresmarknaden i Stockholm är en viktig fördel för oss i förhandlingssituationen, säger Maria Palme, förhandlingschef Region Stockholm.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Alrik Hafström erkänner att Hyresgästföreningen har haft ett övertag vad gäller överblicken av hyressättningen i Stockholm.
– Vi hoppas också att så småningom få med oss allmännyttan. Men det här är väldigt nytt, än så länge har vi 55 000 lägenheter i databasen. Hur bra det blir i slutändan beror på hur många fastighetsägare som fyller i sina egna hyror. Jag antar att både vi och Hyresgästföreningen känner ett större behov av att i högre grad strukturera de privata hyresförhandlingarna från och med nu.

Annons
Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.