HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fastighetsägarna vill börja förhandla i Stockholm

Stockholm Även om det är några månader kvar av 2014 börjar det bli dags för årets hyresförhandlingar. Nu går Fastighetsägarföreningen ut och önskar sig en effektivare process än tidigare.

I juni gick Fastighetsägarna region Stockholm ut med ett brev där man bad Hyresgästföreningen att samla ihop sin delegation och komma överens om en tidplan för årets hyresförhandlingar. Fastighetsägarna vill komma igång med förhandlingarna så fort som möjligt och önskar sig en hyreshöjning från den 1 januari.

– Alla vet att det var lite turbulent i förhandlingarna förra året, vi hoppas på att kunna undvika det i år. Hur mycket tid behövs det för att komma överens? Vi borde kunna lösa det här mer effektivt tycker jag. Vi har bokat in ett möte med Hyresgästföreningen senare i veckan, vi hoppas att kunna lösa det här då, säger Billy McCormac, vd Fastighetsägarna Stockholm.

Läs ocksåSimon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan"

Hyresgästföreningen å sin sida vill förskjuta höjningsdatumet för att få in all information man behöver. Martin Hofverberg, tillförordnad förhandlingschef hos Hyresgästföreningen region Stockholm tror att förhandlingarna kan bli mer effektiva just av ett senare höjningsdatum. Även om han också förstår Fastighetsägarnas vilja att få klart ett ramavtal så fort som möjligt.

– Vi ser det här som en förhandlingsfråga. Vi tror att det blir smidigare med ett senare höjningsdatum, t.ex. från 1 april och kanske börja förhandla i oktober/november. Det är en lösning som har använts lokalt tidigare, säger Martin Hovferberg och utvecklar.

– Ju närmre årsskiftet förhandlingarna drar igång desto enklare att titta på innevarande år, tertialrapporter och prognoser för nästkommande år. Det kan handla om förändringar i kostnadsbilden för både fastighetsägare och hyresgäster samt justeringar av bruksvärdet.

Läs också800 hyresgäster slipper hyreshöjningar på fem miljoner
Läs också 95 000 hyresgäster riskerar retroaktiv hyreshöjning Kritik mot allmännyttans hyreskrav: ”orimliga” 95 000 hyresgäster krävs på 3,5 procent i hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.