Annons

Fastighetsägarna vill höja hyran upp till 4,9 procent i Jönköping

Jönköping ​Gambrinus, Locellus och Brandtornet är tre av de fastighetsägare som via sitt ombud kräver hyreshöjningar på upp till 4,9 procent i Jönköping nästa år. Oskäligt, anser Hyresgästföreningen. Inte alls, anser Fastighetsägarna.

Fastighetsägarna i Jönköping har kommit med sina hyreskrav gällande totalt 3 849 lägenheter i Jönköpings kommun. De högsta höjningskraven för nästa års hyror ligger på 4,9 procent. Det handlar om upp till 400 kronor mer i månaden för  en trea. Det är krav som inte går hem hos Anders Wall, förhandlare på Hyresgästföreningen.

– De är oskäliga, osakliga och omotiverade, vilket ord är bäst? Vi har inte fått någon motivering annat än att det finns utrymme i bruksvärdet, men de har inte sagt vad. Man kan se att majoriteten av de höga höjningarna ligger i centrala delarna, säger han.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Vätterhems hyror förhandlades till 2 procent. Är det en mer skälig höjning, anser du?

– Man kan inte jämföra så, med procent. Har man en högre hyra så blir 2 procent mer än om man har en låg hyra. Vätterhems höjning blev 16 kronor per kvadratmeter och det är det som är det generella enligt mig och det vi pratar om när vi gör upp. Sedan kan man alltid räkna om det till procent, säger Anders Wall.

Anders Wall har redan förhandlat med en del privata fastighetsägare som inte ingår i Fastighetsägarna.

Annons
Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

– Där har vi gjort upp på mellan 16 och 20 kronor per kvadratmeter, beroende på hur de presenterat underlaget. Men Fastighetsägarna vill inte ens diskutera kvalitetsfrågor, fast det är jag övertygad om att deras medlemmar är intresserade av, säger Anders Wall.

Malin Levén, förhandlingsledare för Fastighetsägarna Jönköping, håller inte med.

– Det är många faktorer bakom vårt yrkande som vi tar med oss till förhandlingsbordet. I detta har vi med bland annat standard, servicenivå, trygghet och även läget i stan, attraktionsvärdet, och detta väger vi samman.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

Är kraven oskäliga?

Annons

– Vi tycker inte att det är oskäligt. Men detta är ett yrkande, en början på en diskussion, säger Malin Levén.

Nästa vecka fortsätter förhandlingarna.

Fakta: Hyreshöjningar i Jön-köpings län 

 Fastighetsägarnas yrkande Jkpg.pdf

Linden: 2,35 procent
Vätterhem: 2 
Tranåsbostäder: 1,4
Finnvedsbostäder: 1,2

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.