Annons

Fastighetsägarna vill höja hyran

Norrköping Fastighetsägarna vill höja hyrorna i Norrköping, Söderköping och Finspång från årsskiftet. Förhandlingar för över 10 000 lägenheter har nu inletts med Hyresgästföreningen.

Från årsskiftet har Fastighetsägarna begärt att höja hyrorna med 2,15 procent för cirka 9 500 lägenheter i Norrköping, 1,95 procent för cirka 400 lägenheter i Söderköping och 1,9 procent för cirka 50 lägenheter i Finspång. Höjningen omfattar flera mindre privata hyresvärdar på respektive orter.

– Det är det vi behöver för att få täckning för ökade kostnader och en möjlighet att genomföra olika åtgärder. Prognoserna för nästa år visar att inflationen kan gå upp med 2 procent, lönekostnaderna kan gå upp med 2,7 till 3,5 procent och även kostnaderna för el och vatten går upp jämfört med 2016, säger Liselotte Fingal, förhandlare på Fastighetsägarna Mittnord i Norrköping.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men Hyresgästföreningen tycker budet ligger för högt.

– En höjning med 2,15 procent, det ligger för högt utifrån vårt sätt att se det. Vi håller på och räknar på vad som kan vara en rimlig kostnadsökning och där vi kan se att kostnaderna går åt andra hållet, säger Håkan Dahlgren, förhandlare på Hyresgästföreningen i Norrköping.

Annons

Yrkandet ligger lägre jämfört med förra förhandlingen då hyresvärdarna krävde en hyreshöjning på 2,8 procent i Norrköping och 2,45 procent i Söderköping och Finspång. Det slutade med en hyreshöjning med 1,2 procent efter en utdragen och konfliktartad process, där Fastighetsägarna och flera andra hyresvärdar stundtals valde att lämna förhandlingarna.

Läs ocksåGrannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

– Det är vår förhoppning att vi ska kunna undvika en sådan åtgärd igen, säger Liselotte Fingal.

Även Hyresgästföreningen vill undvika situationen som rådde i våras.

Annons

– Det sämre förhandlingsklimatet är något vi vill undvika, vi vill ha sansade förhandlingar och där man kan resonera sig fram till en lösning, säger Håkan Dahlgren. 

Läs ocksåNästa års hyror klara för Hallstahems hyresgäster
Pengar i en portmonnä.
Läs också Nya hyror i Jämtland från 1 februari Lägre hyror tydligaste effekten av investeringsstödet Missnöje med nya privathyror

Fastighetsägarna vill höja hyran

Finspång Privata hyresvärdar i Norrköping, Söderköping, Finspång och Valdemarsvik vill höja hyrorna med 2,45–2,8 procent från nästa år. Kravet berör cirka 10 000 hyresgäster.

Intresseorganisationen Fastighetsägarna företräder flera mindre hyresvärdar i förhandlingen med Hyresgästföreningen om nästa års hyror. I Norrköping och Söderköping har organisationen begärt en hyreshöjning på 2,8 procent från årsskiftet.

För en lägenhet på 62 kvadrat med en månadshyra på 5 400 kronor innebär det ett påslag på 150 kronor i månaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi ser mycket till att få bibehålla en god förvaltningskvalitet och det kostar pengar. Det är löner som ökar, fjärrvärme blir lite dyrare och även varor och tjänster, säger Liselotte Fingal, förhandlare på Fastighetsägarna.

Men Hyresgästföreningen anser att budet på 2,8 procent är alldeles för högt.

– Jag kan inte se att det finns någon anledning att höja så mycket. De har inte visat några dokument hittills som motiverar den höjningen, säger Carina Johansson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs också

Enligt Hyresgästföreningen är det just nu mycket gynnsamma förhållanden för fastighetsägarna, med låga räntor och blygsamma taxe- och avgiftsförändringar.

Men Fastighetsägarnas yrkanden pekar åt motsatt riktning. Vid förhandlingen av 2015 års hyror i Norrköping begärde man en höjning på 1,5-2,4 procent, men landade på en höjning på 0,95 procent. 

Nu lägger ni ett högre yrkande mot förra året. Vad är det som blivit sämre?

Läs ocksåGrannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

– Jag anser att det finns ett utrymme att begära 2,8 procent. Vi är måna om att det ska finnas ett visst förhandlingsutrymme och att vi vill kunna föra en dialog om differentiering, att nivåerna kan bli olika för olika bolag, förklarar Liselotte Fingal på Fastighetsägarna.

Annons

I Finspång och Valdemarsvik har Fastighetsägarna begärt en hyreshöjning på 2,45 procent från årsskiftet. I Valdemarsvik berör yrkandet bland annat hyresgäster hos Fogelvik Estate, Guldnyckeln och Berg & Co.

– I nuläget låter det högt utifrån de yrkande som kommit hittills. Motivet till en så stor höjning har inte förklarats än, säger Erik Malmberg, förhandlare på Hyresgästföreningen. 

Läs också Nästa års hyror klara för Hallstahems hyresgäster Nya hyror i Jämtland från 1 februari Ödehusen blev nya lägenheter
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.