HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Fastighetskung stäms på 300 000 för tvivelaktiga aktieaffärer

Sundsvall Stig Svedberg, en välkänd privat fastighetsägare i Sundsvall, stäms av Finansinspektionen. Stig köpte fastigheter i bolaget Agtira förra året. Men innan tillträdet köpte han även aktier i samma bolag. Det strider mot reglerna. "Jag ser det mer som ett olycksfall i arbetet. Som att parkera fel och få p-böter", kommenterar Svedberg.
En man i 50-årsåldern sittandes i en soffa.
Foto: Åsa Eriksson/ARKIV
"Det fanns inget uppsåt", kommenterar Stig Svedberg aktieköpet som nu granskats.

Stig Svedberg skrockar i luren. Det är inte första gången han hamnat i blåsväder, inte minst som hyresvärd. Privat har han medverkat i tv-program och med eget radioprogram.

– Ja ja, jag vet varför du ringer och jag har ingenting emot att kommentera det här öppet, säger han när Hem & Hyra ringer upp.

Läs ocksåHyresgäster utan el hela vintern – nu kan även vattnet stängas avHyreshus i Överum.

Affären som Finansinspektionen granskat och som nu blivit föremål för stämning i tingsrätten handlar om ett aktieköp i food-tech företaget Agtira i januari 2022.

Stig Svedbergs bolag Tvättbjörnen gjorde en fastighetsaffär med Agtira. Köpet på 64,5 miljoner handlade om en kretsloppsodling som inkluderade ett växthus, fiskodling och kontorslokaler i Härnösand.

Men en vecka innan tillträdet köpte Stig även aktier i Agtira för 100 000 kronor.

Annons
Läs ocksåUnika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backaJan och Siv Christianson anser att flera av de funktioner som Stena Fastigheter vill installera både är otidsenliga och fördyrande för hyresgästerna. ”Om 270 lägenheter bränner på med en handdukstork så är det ju rätt mycket energi som går åt. Och så har du värmegolv och tvättmaskiner”, säger Jan.

Så får man inte göra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning.

”Köpet krockade med tillträdet”

Finansinspektionens stämningsansökan till Stockholms tingsrätt backas upp av bland annat inspelningar av telefonsamtal om transaktionen. Finansinspektionen yrkar på att Stig Svedberg ska betala en sanktionsavgift för rättsstridigt beteende på 300 000 kronor.

– Jag gör affärer varje dag, en tio, trettio stycken, mycket större än den här, men i det här fallet blev det oturligt. Köpet krockade med tillträdet till fastigheten och jag ser det som ett olycksfall i arbetet. Som att råka parkera fel och få en p-bot eller missa broavgiftsräkningen på nio spänn och sedan få en förseningsavgift på femhundra kronor, säger Stig Svedberg.

Läs ocksåVill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris"Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, vill se en fond för hyresgäster med ekonomiska problem. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) anser att man redan gör mycket för personer med ekonomiska problem.
En man i 50-årsåldern som talar i mobilen och antecknar samtidigt.
Aktieköpet var ingen större affär för bolaget, anser Stig Svedberg.

Men även om han anser att aktieköpet på 100 000 kronor är en mindre affär i det stora hela för honom så skulle en sanktionsavgift på 300 000 kronor ändå svida.

Annons

– Ja, det klart det gör. Jag hade inte någon tanke på att direkt tjäna något på aktierna heller. Det handlade mer om en lite rolig grej bara att lägga in lite Agtira-aktier också i en av mina depåer. Det fanns inget uppsåt.

Hur har det gått med aktierna då?

– Värdet på dem har halverats sedan köpet.

Fakta: Hyresvärden Tvättbjörnen
  • Tvättbjörnen är ett fastighetsbolag med bostäder och kommersiella lokaler i Sundsvalls kommun.
  • Bolaget äger och förvaltar fastigheter centralt i Sundsvall, Gävle, Umeå, Eskilstuna och Halmstad.
  • Tvättbjörnen Förvaltning AB startade 1984 med sin första fastighet och har under de följande åren vuxit sig allt större och förvaltar också i dag ett stort antal fastigheter åt Amasten fastighets AB.
Läs också Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Trots oro i världen: En fjärdedel av värdarna klarar inte ge dig skydd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.