Annons

Krävs på återbetalning av hyror

Sundsvall Hyresgästföreningen misstänker att Tvättbjörnen Fastigheter i Sundsvall har höjt hyrorna utan att förhandla enligt reglerna. Tvättbjörnen riskerar nu därför dryga böter.
Foto: Åsa Eriksson
Stig Svedberg, ägare till fastighetsbolaget Tvättbjörnen, anser inte att Hyresgästföreningen är rätt väg att gå när det gäller hyresförhandlingar.

En av Hyresgästföreningens uppgifter är att företräda hyresgästerna vid hyresförhandlingar. Föreningen förhandlar om alla hyresgästers hyra, både medlemmar och icke medlemmar. För det betalar hyresgästerna en så kallad hyressättningsavgift på 12 kronor varje månad. Avgiften är oftast inbakad i hyran och specificeras inte på hyresavin.

Det här gäller för de hyresfastigheter som har en förhandlingsordning, alltså ett fortlöpande avtal mellan hyresgästförening och hyresvärd.
De som inte omfattas av ett sånt avtal betalar ingen avgift och förhandlar själv om hyran direkt med hyresvärden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Tvättbjörnen Fastigheters ägare Stig Svedberg har sagt i tidigare intervjuer till Hem & Hyra att han tycker att regelverket för hur hyresförhandlingar går till är förlegade och att han vill slippa förhandla.
– Systemet bör läggas ner. Jag vill köpa hus och renovera och inte behöva förhandla om allt, sa Svedberg bland annat i en intervju förra hösten.

Hyresgästföreningen misstänker nu att fastighetsbolaget höjt hyran för hyresgäster i elva olika fastigheter utan att förhandla om dem innan.
– Det har kommit till vår kännedom att hyresgäster i de här fastigheterna har debiterats en högre hyra än den som senast förhandlats fram med oss, säger Conny Säker, förhandlingschef för Hyresgästföreningen i region Norrland.

Annons

Höjningarna ska ha skett redan 2016 och nu uppmanas fastighetsägaren att återbetala mellanskillnaden plus ränta för 2016 och 2017 till alla berörda hyresgäster. Det är osäkert hur många det rör sig om, men som mest handlar det om 191 lägenheter.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Hyresgästföreningen kräver även ett skadestånd på 15 000 kronor per lägenhet, vilket skulle landa på drygt 2,8 miljoner om det visar sig att olagliga hyreshöjningar gjorts i alla lägenheter.

Enligt Stig Svedberg har han försökt få till en förhandling, men anser att regelverket försvårar och har gjort att det dragit ut på tiden.
– Det här är jättetråkigt, men jag har bevis för att jag försökt påkalla förhandling och vi har gjort allt 100 procent korrekt, säger Svedberg.

Annons

På frågan om han höjt hyror utan att ha förhandlat dem svarar han:
– Jag vill absolut inte kommentera det.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Hyresgästföreningens förhandlingschef Conny Säker och fastighetsägaren Stig Svedberg kommer att träffas för ett första samtal, men än så länge har de inte lyckats enas om ett datum för mötet…

Fakta: Förhandlingsordning

• Är ett avtal mellan fastighetsägare och hyresgästförening om kollektiv förhandling av villkor.
• Hyresvärden är skyldig att själv kontakta hyresgästföreningen för förhandling om hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.
• Hyresvärden får alltså inte höja hyrorna utan att ha förhandlat om dem först.
• Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.
• Vill hyresgästerna själva förhandla direkt med värden kan förhandlingsordningen sägas upp.

Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.